Hoe onderhandel je?

Boek

Onderhandelen, Geof Cox, 14,99 euro (e-book) of 19,95 euro (paperback) *****

Zelf kunnen we er niks van. Anders hadden we wel met een Mojito op een tropisch eiland gezeten, terwijl dit dikbetaalde stukje werd geschreven door een onderbetaalde Chinees. Niets van dat alles. Maar het boek Onderhandelen, onderdeel van de Financial Times Gids, leert je dat ook niet. Auteur Cox is voorstander van de win-winsituatie. Je kunt wel het onderste uit de kan halen, maar dat kan slechts één keer, want de tegenpartij zal zich bekocht voelen. In het zakenleven draait het om lange en goede relaties waarbij beide partijen tevreden zijn met een contract. Cox richt zich op onderhandelen op het hoogste niveau. Hij hanteert het OPOS-model: Opening, Positionering, Onderzoek, Slotfase. Tot in detail wordt elk facet besproken. Niet bepaald een luchtig boekje, maar een must voor iedereen die beter wil leren onderhandelen.

    • Alex van der Hulst