Hoe hardlopen het leven van de gehandicapte Bret veranderde

Foto ANP / Robin Utrecht

De Amerikaan Bret Dunlap werd op jonge leeftijd slachtoffer van een verkeersongeluk. Wonderwel overleefde hij het, maar door een beschadiging aan zijn hersenen raakte de rechterkant van zijn lichaam verlamd. Sindsdien voelde zijn leven als mislukt, tot hij hardlopen ontdekte. Het zou z’n leven veranderen.

Bret werd op 6-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rhinelander in Wisconnsin aangereden door een vrachtwagen. Doktoren voorspelden dat hij waarschijnlijk niet zou herstellen, maar Bret gaf niet op. Daarbij gesteund door zijn moeder, die zijn frustraties over de moeilijkheden die hij ondervond begreep en hem leerde altijd optimistisch te blijven.

Makkelijk had Bret het niet. Hij vermeed de lunchpauzes en feestjes bij zijn werkgever, een dierenwinkel, omdat hij mensen door zijn handicap niet in verlegenheid wilde brengen. Dat was altijd zijn angst, maar daardoor had hij niet echt een sociaal leven. Zijn verlangens naar vriendschap en liefde werden niet bevredigd. Wel was Bret trots op zijn baan en zijn besluit uiteindelijk op zichzelf te gaan wonen.

Lange tijd beschouwde Bret zijn leven als mislukt. Totdat zijn broer Eric hem in 2010 overhaalde mee te doen aan een hardloopwedstrijd: de 5 kilometer van Rhinelander. Bret zou gegrepen worden door het hardlopen, waarin hij de grenzen die zijn handicap hem oplegde letterlijk zou verleggen. Inmiddels liep hij drie marathons. Het hardlopen heeft van Bret eindelijk een gelukkig mens gemaakt:

“You love running for how it makes you feel. You love it for the endorphins, and how it’s something that’s hard, and that you can get better at. You love it because at the starting line, you can chat with anyone and so what if it’s a little uncomfortable, you’re not going to see them again anyway. You love it because it has changed you.”

Lees het hele verhaal van Steve Friedman bij Runner’s World (9.092 woorden, ongeveer 41 minuten leestijd). Bekijk ook een fotoserie over Bret.

    • Pim van den Dool