Hij was maar een eend, maar nu is ie lek

Vol trots dreef ‘Rubber Duck’, een 16,5 meter hoge opblaasbare badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, begin deze maand nog in de Victoria-haven van Hongkong. Maar gisteravond braken sommige onderdelen, waarna de eend leegliep. Nu ligt er slechts nog een plat eendje op het water.

'Rubber Duck' is lek.
'Rubber Duck' is lek. Foto Reuters / Tyrone Siu

Vol trots dreef ‘Rubber Duck’, een 16,5 meter hoge opblaasbare badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, begin deze maand nog in de Victoria-haven van Hongkong. Maar gisteravond braken sommige onderdelen, waarna de eend leegliep. Nu ligt er slechts nog een plat eendje op het water.

Het kunstwerk was al in Amsterdam, Osaka (Japan), Sydney (Australië) en Sao Paulo (Brazilië) te zien geweest voordat hij twee weken geleden naar Hongkong verhuisde. Niet letterlijk, trouwens: “het concept reist, de eend zelf niet”, zei Hofman eerder. Op elke plek wordt daarom een aparte eend gemaakt. Volgens zijn maker heeft hij ‘geen grenzen, discrimineert hij niet en heeft hij geen politieke connotatie’. Wat is hij dan wel? Hofman: “Zacht, vriendelijk en voor alle leeftijden.”

Kijk, dit was hem, trots in de Victoria-haven ronddobberend in de eerste paar dagen van mei (klik op de pijltjes om door de foto’s te bladeren):

Sindsdien kwamen tienduizenden naar de haven toe om de eend te bekijken. Tot 9 juni zou hij daar te zien zijn. Komt dat nu te vervallen? Nee. Volgens de organisator blijft die datum staan en slaapt het beest nu alleen even omdat hij ‘opgefrist’ moet worden:

Twitter avatar hkharbourcity Harbour City The Rubber Duck needs to freshen up. Stay tuned for its return. http://t.co/izCBsU3Xpl

Op de foto boven dit artikel (van gisteravond) zat er nog wel wat lucht in, maar inmiddels is hij echt leeg. Deze foto’s zijn van vandaag:

Inmiddels helemaal leeggelopen: ‘Rubber Duck’ van Florentijn Hofman. Foto AP / Kin Cheung

Inmiddels helemaal leeggelopen: ‘Rubber Duck’ van Florentijn Hofman. Foto AP / Kin Cheung

En hier een filmpje vanuit Hongkong, met mensen die gekomen waren om de eend te zien. Helaas: “It died.”