Het Parool raakt weer eens een adjunct kwijt

Na het verslijten van weer een adjunct komen redacteuren van Het Parool in verzet tegen hoofdredacteur Barbara van Beukering.

AMSTERDAM - Hoofdredacteur Barbara van Beukering fotografeert de cover van de kronings-editie van het Parool. ANP BAS CZERWINSKI
AMSTERDAM - Hoofdredacteur Barbara van Beukering fotografeert de cover van de kronings-editie van het Parool. ANP BAS CZERWINSKI

Ruzie bij Het Parool. De boze redactie kwam gistermiddag bijeen en heeft een brief op poten opgesteld aan hoofdredacteur Barbara van Beukering. In de brief keert de redactie zich tegen de verwijdering van adjunct-hoofdredacteur Willem Schouten uit de hoofdredactie. Ook voelt de redactieraad zich gepasseerd. Uit de brief: „De redactie van Het Parool begrijpt niets van het besluit van de hoofdredactie (i.c. Barbara en Ronald) verder te gaan zonder Willem. [...] De redactie vindt het onaanvaardbaar dat zij met dit besluit is overvallen en voelt zich voor voldongen feiten gesteld.”

Volgens verschillende Paroolredacteuren, die niet met hun naam in deze krant willen, is er meer aan de hand. Onder dit conflict zou een al langer smeulende onvrede liggen over Van Beukering. Theo van Rhijn, voorzitter van de redactieraad, bevestigt dat die onvrede bestaat, maar volgens hem is deze niet groter dan gebruikelijk: „Ik kan niet bevestigen dat er een breed en diep onbehagen is over de hoofdredactie. Het drama lijkt groter dan het is.”

Volgens Van Rhijn staat de redactie wel achter de boze brief, zozeer dat ‘een stemming niet nodig was’. De ‘tamelijk spontane bijeenkomst’ van gisteren, zegt Van Rhijn, heeft niet de officiële status van een plenaire vergadering omdat Van Beukering die pas wilde beleggen als de toekomst van Schouten duidelijk is. Vanmiddag zou een officiële plenaire vergadering plaatsvinden. Van Beukering was gisteren alleen bij het begin aanwezig. Zij las een verklaring voor waarin ze stelt dat Schouten te zeer ‘een solist’ is, die meer ‘de koers’ wil bepalen dan de bedoeling is. Ook zou dit ‘al een jaar een bron van onvrede’ zijn. Voor de redactie is dit nieuws. Van Beukering heeft Schouten gevraagd om uit de hoofdredactie te treden, maar wel aan te blijven als ‘nieuwsaanjager’. Schouten zou vandaag een besluit nemen.

De Rotterdammer Willem Schouten is voormalig hoofdredacteur van de gratis krant Spits. Anderhalf jaar geleden kwam hij bij Het Parool om het eerste nieuwskatern te gaan leiden. Waarderend noemen de redacteuren hem: ‘Een echte nieuwsman die er bovenop zit’, ‘een keiharde werker’, een ‘Bokito-aap’, ‘een wildeman’. Uit de brief: „De redactie vindt het essentieel dat hij, als nieuwsman, deel uitmaakt van de hoofdredactie en dat hij zijn plaats aan de middentafel behoudt.”

Onderliggende onvrede: dit is de vijfde adjunct die Van Beukering verslijt. De eerste gesneuvelden werden nog gezien als welkome indicatoren dat Van Beukering schoon schip maakte. Later ging het wringen. Extra risico bij haar benoemingsbeleid is dat zij het liefst mensen van buiten aantrekt; om de redactie vlot trekken. Dat kan voor een frisse wind zorgen, maar het geeft wel grotere kans op botsingen. Volgens Van Rhijn valt het wel mee: „Het is niet zo dat zij als een soort zwarte weduwe al haar adjuncten verslindt.”

Van Beukering, zeggen Van Rhijn en andere redacteuren, heeft een adjunct nodig, of eigenlijk twee, om haar zwakkere kanten aan te vullen. De hoofdredacteur heeft volgens hen weinig op met hard nieuws. Verder is zij weinig aanwezig op de redactie. Zij houdt zich meer bezig met het externe management: representatie en netwerk. Ze heeft dus een adjunct nodig die het nieuwswerk dagelijks leidt – Willem Schouten – en iemand die het contact met de redactie verzorgt: adjunct Ronald Ockhuysen.

Net als meer kranten zit Het Parool in een spagaat: de krant wil een ouderwets dagblad met hard Amsterdams nieuws zijn, en tegelijk wil de krant een soort dagelijks tijdschrift zijn, met de aangename zaken des levens: cultuur en lifestyle.

De krant vernieuwde vorige maand zijn bijlage PS. Het Parool schrapte de dagelijkse thema’s (sport, kinderen, geld, wonen en kunst) en maakt nu elke dag een meer op Amsterdam gericht katern met veel kunst en cultuur. De zaterdagse bijlage heet nu PS De Wereld. ‘Leven en beleven in Amsterdam’ is de term die Het Parool gebruikt. De ontevreden redacteuren noemen het: ‘ditjes en datjes’ en ‘heel veel rubriekjes, hapjes en drankjes’. Van Beukering, een ‘bladenvrouw’ die ooit Volkskrant Magazine een invloedrijke make-over gaf, zou in deze tweedeling voor de PS-kant staan. En zonder nieuwsman Willem Schouten in de hoofdredactie zou de balans doorslaan naar de ditjes en datjes.

Wat ook meespeelt is de sterke persoonlijkheid van Van Beukering (Drachten, 1966). Van Beukering is niet van de overlegcultuur, niet van het verbloemend dan wel verzoenend taalgebruik, en sommige redacteuren voelen zich niet veilig onder haar. Van Rhijn: „Dat klopt. Ze gaat haar eigen gang. Maar ze is daar wel op aan te spreken”.

Willem Schouten wilde geen commentaar geven. Barbara van Beukering wil wachten met een reactie totdat het lot van Schouten duidelijk is. We laat ze per mail weten: „Dit wekt de indruk dat de totale redactie het vertrouwen in mij heeft opgezegd en dat is niet aan de orde.”

    • Wilfred Takken