Het barst los in Cannes, de ‘Champions League van de film’: wat is er te zien?

De filmelite is weer neergestreken aan de Franse kust voor het jaarlijkse festival in Cannes. Twintig films dingen mee naar de prestigieuze Gouden Palm, waaronder het Nederlandse ‘Borgman’ van regisseur Alex van Warmerdam. ‘We’ doen voor het eerst in 38 jaar weer mee. Maar de competitie is op zijn minst behoorlijk te noemen. Wat is er zoal allemaal te zien de komende anderhalve week?

Vanaf links Cannes-juryleden Lynne Ramsay, Ang Lee, Steven Spielberg, Nicole Kidman, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Christoph Waltz, Naomi Kawase and Cristian Mungiu. Foto AP/ Francois Mori

De elite van de internationale filmwereld is weer neergestreken aan de Franse kust voor het jaarlijkse festival in Cannes. Audrey Tautou (Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain) opent het vanavond. Twintig films dingen mee naar de prestigieuze Gouden Palm, waaronder Borgman van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam. ‘We’ doen voor het eerst in 38 jaar weer mee. Maar de competitie is op zijn minst behoorlijk te noemen. Wat is er zoal allemaal te zien de komende anderhalve week?

Borgman even Nederlands trots

38 jaar geleden dus, toen werd voor het laatst een Nederlandse film geselecteerd voor het hoofdprogramma van Cannes. De laatste was Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling in 1975. We deden recenter nog wel mee het ‘bijprogramma’ Certain Regard (The Silent Army in 2008, Kleine Teun in 1998).

Nu is daar Borgman, van gevierd - vier keer Gouden Kalf, één keer Johannes Vermeerprijs- regisseur Alex van Warmerdam. Het is een donkere vertelling waarin hoofdpersoon Camiel Borgman (Jan Bijvoet) centraal staat. Hij komt als buitenstaander in een villawijk terecht. Het is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond een welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Ook Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Jeroen Perceval spelen een rol in de film, waarvoor Van Warmerdam ook het scenario schreef.

Het lot van Van Warmerdam en zijn Borgman ligt in handen van de jury, voorgezeten door Steven Spielberg. Filmjournalist Robbert Blokland vroeg hem, op aanraden van collegajournalist Ab Zagt, vandaag naar de film van Van Warmerdam:

Twitter avatar bobbyblok Robbert Blokland Steven Spielberg zag nog nooit een Van Warmerdam. “maar dat geeft niet: we leren hem vanzelf kennen als we #borgman zien.” #cannes2013

The Great Gatsby: niet per se goed, maar het ziet er wel mooi uit

De film doet niet mee voor de grote prijzen, maar vormt wel de grote opening van het spektakel: The Great Gatsby van regisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge). De nieuwe verfilming van het beroemde boek van F. Scott Fitzgerald over de mysterieuze miljonair Jay Gatsby is langverwacht. In de hoofdrollen niet de minsten: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan en Tobey Maguire.

Hij gaat niet in première in de Franse kuststad, dat ging hij vorige week al in de Verenigde Staten. Vanaf morgen draait de film in de Nederlandse bioscopen.

Recensenten zijn behoorlijk verdeeld over de blockbuster. Op Rotten Tomatoes, dat recensies van films verzamelt, is precies de helft van de aangesloten recensenten positief (of negatief) over de film. De algemene beoordeling, zoals de site die schrijft:

“Ook al is hij zeker ambitieus en precies zo visueel oogverblindend als je zou verwachten, legt Baz Luhrmanns The Great Gatsby de nadruk op de visuele pracht ten koste van het bruisende hart van het bronmateriaal.”

NRC Handelsblad geeft de film vandaag drie ballen van de vijf. Wordt het boek van Fitzgerald recht aangedaan door Luhrmann, vraagt filmredacteur Coen van Zwol zich af. Het antwoord: nee, de acteurs presteren volgens hem zelfs “onder niveau”.

“En toch is het wel goed zo. Bij musicals, Bollywood en Bas Luhrmann passen geen complexe personages met subtiele emoties, maar bordkarton en grote gebaren.”

Nee, “het feest is het verhaal”. En dit feest, schrijft Van Zwol, had je niet graag gemist.

Ook een nieuwe Coen, Polanski en Refn zitten in competitie

De competitie is dit jaar ijzersterk. NRC Handelsblad spreekt vandaag over Cannes als “De Champions League van film”. Wereldberoemde regisseurs presenteren hun nieuwe film. We pikken er drie grote uit, met filmbeschrijvingen van NRC:

Film: Inside Llewyn Davis
Regisseur: Ethan en Joel Coen (Fargo, No Country For Old Men)
Wie?: Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman
NRC vandaag:

Greenwich Village, begin jaren zestig: een film die Joel en Ethan Coen wel moesten maken. Joodse stadsjongens als Bob Dylan die hun Amerikaanse identiteit bevestigden door volksliedjes van rednecks, slaven en keuterboertjes ten gehore te brengen met fanatiek vertoon van authenticiteit. Gebaseerd op de vrolijk cynische terugblik The Mayor of Mac-Dougall Street van folkheld Dave Van Ronk.

Trailer:

Film: Venus in Furs (La Vénus à la fourrure)
Regisseur: Roman Polanski (The Pianist, Rosemary’s Baby)
Wie?: Emanuelle Seigner, Mathieu Amalric
NRC vandaag:

Een actrice doet alles om een regisseur over te halen haar te casten. Gebaseerd op een toneelstuk, en wat dan nog? Polanski is de grootmeester van de kleine ruimte en de claustrofobie; zie ook de ondergewaardeerde voorganger Carnage.

Film: Only God Forgives
Regisseur: Nicholas Winding Refn (Drive)
Wie?: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas
NRC vandaag:

Deense testosteronliefhebber ging met zijn muze Ryan Gosling naar Bangkok. Dus dat levert opnieuw zo’n zwijgzame, monochrome en existentialistische misdaadfilm als Drive op, met zoemende syntipop en flitsen van extreem geweld? Hopelijk wel.

Trailer:

Verder dingen onder andere de films Nebraska van Alexander Payne en Behind the Candelabra van Steven Soderbergh mee naar de Gouden Palm.

Bekijk hier meer trailers van films die op Cannes getoond worden.

    • Frank Huiskamp