Helmin Wiels herdacht op Curaçao - Plasterk condoleert familie

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk neemt tijdens de herdenkingsdienst afscheid bij de kist van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels. De 54-jarige Wiels werd anderhalve week geleden doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. ANP / Prince Victor

Op Curaçao is de vermoorde politicus Helmin Wiels herdacht. Zijn stoffelijk overschot werd eerst in het parlement opgebaard, en later in het voetbalstadion van Willemstad, waar rond de vijfduizend aanhangers hem een laatste eer bewezen.

Bij de plechtigheid in het parlement was de publieke tribune afgeladen vol, schrijft persbureau Novum. Namens Nederland woonde minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) de bijeenkomst bij.

De meeste sprekers waren unaniem in het verlies voor Curaçao. Helmin Wiels werd vorige week doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. De daders zijn nog niet gevonden, maar daar werd tijdens de herdenking niet over gepraat. De rouw, vooral bij de aanhangers van de partij van Helmin Wiels (Pueblo Soberano) is daarvoor nog te groot. Zo groot, dat zelfs Plasterk in het stadion mocht speechen en een applaus kreeg voor zijn woorden.

Plasterk condoleerde het publiek en de familie met het verlies van een belangrijk leider. Wiels voer een koers die aansloot met wat Nederland ook voor ogen had, zei de minister.

“Een Curaçao dat zelf verantwoordelijkheid neemt om van daaruit de samenwerking te zoeken.”

Tijdens de toespraken werd door Marvelyne Wiels, de zus van Helmin, bekend gemaakt dat hij voor zijn dood Ivar Asjes heeft aangewezen als zijn opvolger. Hij had gezegd:

“Het mag geen familiepartij worden.”

Helmin Wiels wordt woensdag in besloten kring begraven.

    • Niels Posthumus