Heerts gekozen tot FNV-voorzitter

ROTTERDAM - Tijdens het congres van FNV In Beweging wordt de nieuwe voorzitter bekend gemaakt. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT
ROTTERDAM - Tijdens het congres van FNV In Beweging wordt de nieuwe voorzitter bekend gemaakt. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT

Interim-voorzitter Ton Heerts is conform verwachting vandaag met een ruime meerderheid van de stemmen gekozen tot voorzitter van de FNV. Een kleine 140.000 leden (13 procent) bracht een stem uit.

Voor het eerst in de geschiedenis van de FNV konden de leden van de achttien aangesloten bonden zelf hun voorzitter kiezen. Die verkiezing heeft uitgepakt in het voordeel van de gematigden binnen de grootste vakcentrale van Nederland. Heerts’ tegenkandidaat, Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk, staat voor een meer activistische koers. Van Brenk zei vanochtend op het ledencongres van de FNV Heerts „onvoorwaardelijk te zullen steunen”.

De leden kozen met 62 procent voor Heerts, een steun in de rug voor kabinet en werkgevers die onlangs met hem een sociaal akkoord sloten. Het voormalig Kamerlid voor de PvdA werd een jaar geleden aangetrokken om de twisten binnen de vakcentrale – die onder voormalig voorzitter Agnes Jongerius ontstonden – te bezweren.

Heerts wist eerder dit jaar een akkoord te sluiten over eerder door de FNV tot taboe verklaarde hervormingen van WW- en ontslagrecht. Heerts gaat leiding geven aan een zevenkoppig bestuur, dat in meerderheid loyaal aan hem zal zijn. Naast oud-gedienden Leo Hartveld en Catelene Passchier treden vier nieuwkomers toe. Vakbondsonderhandelaar in de uitzendbranche, Mariëtte Patijn, nanamens FNV Bondgenoten, geldt als expert op het gebied van doorgeschoten flexconstructies, een belangrijk lobbypunt voor de grootste FNV-vakbond. Gijs van Dijk, van onderwijsbond Aob, vertegenwoordigt de vijftien kleinere, beroepsgerichte bonden binnen de FNV. Ruud Kuin, van ambtenarenbond Abvakabo, vertegenwoordigt de activistische lijn in het nieuwe bestuur.

De bekende SP-sympathisant en campagneleider van de FNV, Ron Meijer, die zich verkiesbaar had gesteld voor het algemeen bestuur, werd niet verkozen. Volgens oud-PvdA-senator Han Noten, die de FNV als crisismanager bijstond, is de FNV met deze uitslag „milder geworden”. „De interne discussie over activisme versus polderen is nu beslecht.”

FNV’ers belonen redder: pagina 23