FSB arresteert Amerikaanse spion met stapel euro’s en paar pruiken

Moskou. - De derde secretaris van de Amerikaanse ambassade te Moskou droeg een blonde pruik die recht uit de feestwinkel leek te komen, en daar bovenop een petje, toen hij gisteravond laat op de grond werd gedrukt door Russische agenten. Ze brachten hem over van het zuidwesten van Moskou naar het beroemde gebouw van de geheime dienst FSB op het Loebjanka-plein in het centrum.

Gisteren zagen kijkers van tv-zender Russia Today welke spullen de jonge diplomaat bij zich had: zonnebrillen, een grote stapel 500-euro-biljetten, een stukje aluminium om RFID-signalen (uitpeilen van radiofrequenties) te blokkeren. Nog een pruik (een donkere). En een brief aan een anonieme ontvanger. Die krijgt 100.000 dollar aangeboden voor diens „ervaring, expertise en medewerking”, en een miljoen voor „langdurige samenwerking”.

Ryan Fogle is geen diplomaat, concluderen de Russen. Fogle is spion van de CIA, en heeft getracht een Russische geheim agent te rekruteren. Een FSB-agent, met digitaal weggeretoucheerd gezicht, geeft de stoïcijns voor zich uitkijkende Fogle een verbaal pak slaag.

En dat in tijden waarin de VS en Rusland proberen samen te werken op veiligheidsgebied. De verdachten van de aanslagen op de marathon in Boston van vorige maand hebben in de noordelijke Kaukasus gewoond. De agent die Fogle zou hebben geprobeerd te recruteren was volgens de dienst specialist in deze regio.

Fogle is tot persona non grata verklaard. De Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul, die net met zijn vragenuurtje op Twitter bezig was toen het bekend werd (njet, antwoordde hij op een verzoek om commentaar), is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als het allemaal waar is, net als in 2006, toen de Britse spionagedienst betrapt werd op het gebruiken van een namaaksteen om informatie over te stralen, heeft de spionagegeschiedenis er weer een filmisch verhaal bij en winnen de Russen deze publiciteitsslag. Een carnavalspruik is in de praktijk misschien effectiever dan menig technisch snufje, maar de grappen erover doen het imago van de CIA geen goed.

    • Thalia Verkade