Frankrijk in recessie - Duitsland ontkomt aan tweede kwartaal krimp

Foto ANP / Koen Suyk

De Franse economie is in een recessie terechtgekomen. De economie kromp in het eerste kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Franse statistiekbureau Insee vandaag bekend. De Duitse economie groeide juist weer, zij het slechts met 0,1 procent.

Een land komt in een recessie als er twee kwartalen achter elkaar sprake is van krimp. De na Duitsland grootste economie van de eurozone kromp in het vierde kwartaal ook al met 0,2 procent.

Franse consumenten schroefden hun uitgaven met 0,1 procent terug. In het vierde kwartaal waren de uitgaven nog stabiel, met nul procent groei. De export daalde met 0,5 procent, na een kwartaal eerder al met 0,7 procent te zijn gekrompen.

Frankrijk in recessie:

Duitsland ontwijkt recessie

De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De grootste economie van de eurozone kromp in het vierde kwartaal nog met 0,7 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Eerder ging het statistiekbureau nog uit van een krimp van 0,6 procent over het vierde kwartaal.

Later op de dag volgen ook de andere Europese landen met hun groeicijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt om 09.30 uur het Nederlandse groeicijfer bekend.

Economie eurozone als geheel blijft in recessie

De economie van de eurozone als geheel is in het eerste kwartaal, ondanks het Duitse herstel, nog wel steeds met 0,2 procent gekrompen. Daarmee blijft de muntunie in een recessie zitten. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De derde en vierde economie van de zone, Italië en Spanje, zagen hun recessie voortduren, met beiden een krimp van een half procent. De eurozone als geheel verkeert al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar in een recessie.

De Nederlandse economie kromp met 0,1 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder vandaag. De consumentenuitgaven groeiden wel voor het eerst in twee jaar tijd, doordat er in de koude winter meer gas werd gestookt.