Feest met Unox’ Party Knaks?

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: pin in Unoxblik en kapotte wasmachine.

Dit heb ik nog nooit meegemaakt, mailt Jack Gravemaker uit Middelburg. Begin maart koopt hij een blik knakworsten van Unox in de supermarkt, de zogeheten Party Knaks.

Als hij de inhoud in een steelpannetje leegt, ziet hij tot zijn verbazing iets zilverachtigs in de pan liggen. „Het leek op een afgebroken pin van een machine”, schrijft hij. Gravemaker maakt foto’s en stuurt ze op naar de klantenservice van Unox. Als hij geen antwoord krijgt, schakelt hij Help@NRC in.

De pin kan niet uit één van hun machines afkomstig zijn, is de reactie van Unilever, de producent van Unox. „Bij objecten van deze grootte zou de machine vastlopen”, laat een woordvoerder weten. In de machine „draaien twee schijven langs elkaar”. Die zijn al gevoelig voor „stukjes groter dan een millimeter”.

Hoe de pin in het blikje terechtkwam, is nog niet duidelijk. Op de vraag of Unilever er rekening mee houdt dat consumenten zélf voorwerpen in producten stoppen om te testen hoe het bedrijf daarmee omgaat, wil de woordvoerder niet ingaan. „Dergelijke klachten nemen wij altijd zeer serieus.”

Gravemaker wordt op „passende wijze” gecompenseerd: hij krijgt een pakket met Unileverproducten én een bos bloemen.