Error 505

Iedere dag gebruik je tientallen elektrische apparaten, maar er is maar één apparaat dat de mensheid al sinds de jaren 80 in een voortdurende greep houdt van technologische terreur. Het is inmiddels een algemeen bekend feit: iedere printer is een minion van de duivel, louter op aarde gezet om onze zielerust en zelfbeheersing te verwoesten.

Iedere dag gebruik je tientallen elektrische apparaten, maar er is maar één apparaat dat de mensheid al sinds de jaren 80 in een voortdurende greep houdt van technologische terreur. Het is inmiddels een algemeen bekend feit: iedere printer is een minion van de duivel, louter op aarde gezet om onze zielerust en zelfbeheersing te verwoesten. Geen ander apparaat kan je zover krijgen dat je jezelf met een usb-kabeltje langzaam probeert te wurgen, geen ander apparaat kiest altijd weer het pijnlijkste moment om het te begeven. Weet je waar ze die 3d-printers eens voor zouden moeten gebruiken? OM FUNCTIONERENDE 2D-PRINTERS MEE TE MAKEN.

Elke printer is louter op aarde gezet om onze zielerust en zelfbeheersing te verwoesten

Maar laatst realiseerde ik me hoe de printervoedselketen werkt. Ik probeerde een tekst te printen, waarop mijn printer dienst weigerde. Via zijn scherm gaf hij droogjes te kennen dat hij niet kon printen omdat de magenta inkt op was. Kijk – hier begint het al. De behoefte om je gezicht heel dicht bij het apparaat te brengen en vervolgens tussen je tanden door te sissen: „Nou moet jij eens heel goed luisteren. Het kan me niet schelen dat je magenta inkt op is. Ik wil zwart wit printen. Print. Print! Nú!” Mijn printer deed uiteraard niets.

Ik onderhandel niet met terroristen, dus schakelde ik over naar een andere modus: printerontwijkend gedrag. Ik vroeg vrienden voor me te printen, las hele verhalen van mijn laptop en vroeg opdrachtgevers of ik de factuur misschien ook mocht mailen, ‘veel beter voor het milieu!’ Maar goed: het machtsvacuüm kon niet eeuwig duren. Op een gegeven moment werd ik moe. Werd ik zwak. Kreeg ik van mijn boekhouder te horen dat hij echt geen zin had om weer mijn hele administratie te printen. Dus ik capituleerde: ik ging inkt kopen. En gaf daarmee 75 euro uit.

Je zou denken dat het daarmee klaar was, maar nadat ik de nieuwe inkt had geïnstalleerd en wilde printen, gaf het ding een foutmelding. Error 505, stond er slechts op het schermpje – we waren blijkbaar de beleefdheden voorbij. Een hulplijn moest me vervolgens vertellen wat het probleem was: doordat ik de printer te lang niet had gebruikt, waren de printkoppen opgedroogd. Terwijl de printer nog steeds ‘Error 505’ toonde – met een sadistisch genoegen, zo voelde het – besloot ik dan maar een nieuwe printer te kopen. Waarna bleek dat de printers die geschikt zijn voor mijn dure inktcartridges, niet meer leverbaar waren.

Oftewel: goedkope printers die makkelijk stuk gaan + waanzinnig dure inkt + printersystemen niet laten aansluiten op cartridges = SYSTEEM UIT DE HEL. Een hel waar we meer meneer Canon en meneer HP voor kunnen aankijken dan meneer Satan. Hopelijk bevrijden we ons in de toekomst van deze ketenen. Op naar een duurzame printerwereld, waar printers óns weer dienen en op elk geprint blaadje een kleine x achterlaten, als teken van hun dankbaarheid.

    • Renske de Greef