Ergernis over ‘achterhouden’ informatie broertjes - politie: pertinente onzin

Een screendump van het Amber Alert dat de politie voor Ruben en Julian uit Zeist had afgegeven. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politie had direct alle beschikbare informatie moeten vrijgeven toen duidelijk werd dat de broertjes Ruben en Julian worden vermist. Dat stellen de PVV en de initiatiefnemers van de burgerzoekacties vandaag in De Telegraaf.

De politie heeft “cruciale informatie” achtergehouden, concludeert de krant. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werden gisteravond opnamen getoond van de kleding die de vader droeg. Ook werd duidelijk dat de vader geld heeft opgenomen (dat hij ergens moet hebben uitgegeven) en dat hij in een straat in Neerbeek werd gezien. Bovendien bleek dat op de computer van de vader een afscheidsbrief is gevonden, waarin hij overigens niets over de jongens zegt.

PVV-Kamerlid Louis Bontes stelt in de krant dat gewacht is met het vrijgeven van “essentiële informatie” vanwege een “deal met een programma.”

“In dit soort gevallen telt iedere seconde, het gaat om levens.”

De PVV wil volgens de krant niet op dit specifieke geval reageren, maar zou wel vinden dat alle informatie zo snel mogelijk openbaar moet worden gemaakt.

De initiatiefnemers van de burgerzoekacties stellen dat het de opsporing had kunnen bespoedigen als de kledingstukken eerder waren getoond. Ook oud-rechercheur Dick Gosewehr stelt in De Telegraaf dat alle informatie meteen had moeten worden vrijgegeven.

“Het geheugen van getuigen wordt er met het verstrijken van de tijd niet beter op.”

‘Politie juist erg transparant’

De politie vindt zelf juist dat zij enorm transparant is met informatie over de twee vermiste broertjes uit Zeist. Dat stelt een politiewoordvoerder in een reactie op het bericht in De Telegraaf. Dat niet meteen alle informatie is vrijgegeven, komt doordat de politie eerst nagaat of die informatie wel klopt.

“Pertinente onzin”, noemt de woordvoerder de kritiek.

“Het staat natuurlijk niet vast dat de vader de kleren waarin hij is gevonden ook droeg toen hij op pad ging. Stel je voor dat we die kleren meteen hadden getoond en dat een week later blijkt dat hij er een regenjas over droeg toen hij met de broertjes vertrok. Dan heb je dus iedereen op het verkeerde been gezet.”

Het was voor de politie niet eenvoudig snel duidelijk te krijgen wat voor kleding de vader droeg. De moeder van de broertjes kan slechts mondjesmaat informatie geven.

De politie wijst er verder op dat de informatie niet is opgespaard om Opsporing Verzocht een scoop te geven, zoals PVV-Kamerlid Louis Bontes in de krant suggereert.

“Alle informatie is al voor de uitzending vrijgegeven. De uitzending is juist een mooie manier om alle bekende informatie overzichtelijk op een rij te tonen.”

Gisteren werd ook bekend dat op de computer van de vader een afscheidsbrief aan zijn vriendin is gevonden. Eerder werd het bestaan van zo’n brief niet bevestigd. De politiewoordvoerder:

“Voor het zoeken naar de jongens doet het er niet toe, omdat er niets over hen in de brief staat”.

De brief toont wel aan dat de vader zijn zelfmoord heeft voorbereid, maar dat was volgens de woordvoerder ook al duidelijk.

1.500 tips binnengekomen

Gistermiddag waren er al zo’n 1.500 tips over de zaak binnengekomen. Na de uitzending zijn er nog een hoop bijgekomen. Hoeveel precies kon de woordvoerder nog niet zeggen.

“De tips zijn tot diep in de nacht binnengekomen. Sommige tips zijn meteen uitgezocht. We bekijken nu welke tips voorrang verdienen met het uitzoeken.”

    • Niels Posthumus