Een 8 mooi? Een 9 is mooier

Tessa Canoy (16) deed gisteren vwo-examen natuurkunde. Moeder Jeannette moet haar soms afremmen. „Tessa is ontzettend ambitieus.”

Nederland, Santpoort-zuid 14 mei 2013 Tessa Canoy met haar moeder voor de eindexamenserie Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, Santpoort-zuid 14 mei 2013 Tessa Canoy met haar moeder voor de eindexamenserie Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

Hulp van ouders bij het leren voor haar examens? Vader en moeder die nagelbijtend van spanning de uren doorbrengen dat dochter examen maakt? Geen sprake van bij de 16-jarige gymnasiaste Tessa Canoy. Slimme leerlinge. Speelt goed gitaar, kan lekker koken. Staat een 8,9 gemiddeld. Als ze de vraag krijgt met welk vak ze het meeste moeite heeft, blijft Tessa heel lang stil. Dan, bijna verontschuldigend: „Eigenlijk zijn er geen vakken waar ik echt slecht in ben.”

Gisteren keek Tessa om 13.30 uur even vreemd op in de examenzaal van het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Die eerste vraag was wel héél makkelijk. Moeder Jeannette Capel heeft ’s avonds de opgaven bekeken. Ook zij moest lachen om de eerste vraag: „Het is 32 jaar geleden dat ik eindexamen natuurkunde deed, maar deze vraag had ik ook nog wel goed gehad.” Na afloop van haar examen heeft Tessa direct de resultaten bekeken op internet. Die waren prima, zoals verwacht. 61 punten. Afhankelijk van de normering komt Tessa’s cijfer uit tussen de 7 en de 9.

Tessa heeft dan ook andere zorgen dan haar medeleerlingen, die het liefst gewoon willen slagen. Hoe ze dat doen maakt de meesten niet uit.

Tessa: „Ik wil graag een 8,3 halen voor natuurkunde, want dan krijg ik een 9 op mijn eindrapport. Dat zou mooi zijn.”

Moeder Jeannette haakt in: „Tessa is ontzettend ambitieus. Haar vader en ik moeten Tessa afremmen.”

Tessa: „Dat doen ze wel eens. Dan moet ik naar buiten als de zon schijnt, terwijl ik aan het studeren ben. Ik doe het dan wel, maar trek me er verder niet zoveel van aan.”

Jeannette: „Met Hemelvaart hebben we samen een groentetuin aangelegd. Ze móést even met haar hoofd uit de boeken.”

Tessa: „Het gebeurt wel eens dat ik met een 8 thuiskom en mijn ouders blij zijn. Dat ben ik dan zelf soms niet. Had ook een 9 kunnen zijn, denk ik dan.”

Waar komt al die ambitie eigenlijk vandaag, daar in Santpoort-Zuid? Moeder Jeannette: „De ambitie hebben vader en moeder allebei.” En het plichtsgetrouwe? Jeannette: „Jahaa, dat is de vrouwelijke lijn van de familie, hè Tessa?”

Die vrouwelijke lijn zal volgend jaar niet meer onder één dak leven. Tessa gaat het huis uit, voor een studie levensmiddelentechnologie in Wageningen. Van deur tot deur is dat bijna 2,5 uur reizen, dus is de kamerjacht geopend.

Tessa: „Ik hoop op een zelfstandige kamer, maar vandaag heb ik gereageerd op een kamer in een huis met drie huisgenoten. Zou ook leuk zijn.”

Jeannette: „Van mij had ze het huis niet uit gehoeven. Ze is een jonge leerlinge. Nu pas 16, na de zomer 17.”

Tessa: „Maar de reistijd is te lang, dat is gewoon zo.”

Jeannette: „Dat idee is wel wennen. Het was zo gezellig met Tessa in huis.”

    • Enzo van Steenbergen