Duitse rechter legt Google aan banden

De zoekmachine van Google wordt in Duitsland aan banden gelegd. Het bedrijf moet automatische zoektermen verwijderen als iemand daardoor ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld. Dat heeft het Duitse Bundesgerichtshof, de hoogste federale rechtbank, gisteren bepaald.

De rechter stelde een zakenman in het gelijk, wiens naam in het zoekvenster werd aangevuld met de woorden ‘Scientology’ en ‘Betrug’ (bedrog). De man, die geen banden zegt te hebben met de sekte en tegen wie nooit een gerechtelijk onderzoek is ingesteld, stelt dat zijn goede naam door de combinatie ernstig wordt geschaad. Dat laatste moet nog wel door een lagere rechtbank bevestigd worden.

De federale rechtbank vindt dat Google verantwoordelijk is voor de zogeheten ‘autocomplete’ functie van zijn zoekmachine. Het bedrijf hoeft de automatische combinaties van zoektermen niet vooraf op mogelijke rechtschennis te beoordelen, maar wordt wel verplicht om een term te verwijderen als een klager kan aantonen dat er onterechte verbanden worden gelegd.

De autocomplete functie is een service van de zoekmachine. De zoeker krijgt suggesties voor woordcombinaties, waarop veel wordt gezocht. De combinaties worden op basis van een algoritme automatisch gegenereerd.

Google noemt de uitspraak teleurstellend en ‘onnavolgbaar’. Volgens het bedrijf is het al lang mogelijk om via een internetformulier te vragen om bepaalde combinaties te verwijderen – al kan het bedrijf niet zeggen hoe vaak dat gebeurt. Het is onduidelijk of het bedrijf het in de toekomst zal laten aankomen op voor klagers dure rechtszaken.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor de rechtszaak die Bettina Wulff, de ex-vrouw van de vorige president, tegen Google heeft aangespannen, nadat gesprekken met het bedrijf niets hadden opgeleverd. Haar naam wordt in het zoekvenster van Google gerelateerd aan begrippen als ‘prostitutie’, ‘Vergangenheit Rotlicht’ en ‘Escort’. Wulffs advocaat noemde de uitspraak „een helder signaal voor de bescherming van de rechten van een persoon, ook op internet”.