Drones // Politie gebruikt drones bij verkeerscontroles

De politie zet drones van defensie ook in bij verkeerscontroles. Dit blijkt uit antwoorden op raadsvragen die D66 in Soest stelde. Tot nu toe was alleen bekend dat de onbemande defensievliegtuigjes worden gebruikt voor de opsporing van inbrekers en wiettelers en voor handhaving van de openbare orde.

D66 stelde de vragen omdat onbemande vliegtuigjes van het type Raven in Soesterberg hadden gevlogen ter ondersteuning van een verkeerscontrole. Volgens een woordvoerder van de marechaussee hielden de Ravens toezicht op verkeersstromen. „Ze bekeken of er door de controle elders verkeersopstoppingen ontstonden.”

Het college van burgemeesters en wethouders in Soest was niet op de hoogte van de drone-inzet. D66-Kamerlid Gerard Schouw ziet hierin aanleiding voor wetgeving over het gebruik van drones. „Tot nu toe werd gezegd dat drones worden ingezet op verzoek van de burgemeester. Nu blijkt de marechaussee dit op eigen initiatief te kunnen doen.” NRC