Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem: extra geld aan Brusselse begroting zijn we kwijt

Dijsselbloem betreurt dat Nederland meer moet bijdragen aan de EU-begroting, maar zegt dat de afspraken nu definitief zijn.
Dijsselbloem betreurt dat Nederland meer moet bijdragen aan de EU-begroting, maar zegt dat de afspraken nu definitief zijn. Foto EPA / Julien Warnand

Er is niks meer te doen aan het feit dat Nederland 350 tot 500 miljoen euro extra moet betalen aan het dichten van het gat in de Europese begroting. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanmiddag. In de Kamer is kritiek op de extra bijdrage die Nederland moet betalen.

Dijsselbloem maakte de “forse tegenvaller” voor Nederland gisteravond na overleg met zijn collega’s in Brussel bekend. De EU-lidstaten moeten meer bijdragen aan de begroting omdat 2013 het laatste jaar is voordat volgend jaar een nieuwe meerjarenbegroting van zeven jaar ingaat. Zo’n laatste jaarbegroting valt altijd hoger uit, omdat allerlei openstaande rekeningen de afgelopen jaren door Europa zijn doorgeschoven en nu alsnog betaald moeten worden.

Dijsselbloem: het geld zijn we kwijt

In de Tweede Kamer benadrukte Dijsselbloem vanmiddag dat hij er in Brussel alles aan heeft gedaan om de extra betaling door Nederland te voorkomen, maar dat hij het besluit niet kon tegenhouden omdat een meerderheid van de EU-lidstaten voor was. Nu is er helaas niks meer aan te doen, zei Dijsselbloem. “Dat geld zijn we kwijt”. De minister benadrukt wel dat Nederland de afgelopen jaren ook een aantal meevallers in Brussel heeft gehad.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) sprak vanochtend zijn verontwaardiging uit over de hogere Nederlandse bijdrage. Hij zei in een Kamerdebat dat hij zijn ongenoegen in Brussel zal laten blijken en hoopt dat er nog “speelruimte” is om de afspraken aan te passen, omdat het akkoord over de begroting van dit jaar gekoppeld is aan het akkoord over de meerjarenbegroting, waarover nog met het Europese parlement wordt onderhandeld.

Timmermans sloot zich daarmee aan bij kritiek uit de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Mark Verheijen noemde de extra bijdrage “onverteerbaar”. PVV’er Barry Madlener sprak van een “complete flop”. De Kamer is blij dat Timmermans zich nog niet wil neerleggen bij de extra bijdrage van Nederland:

Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen Goede inzet minister Timmermans: ‘politiek’ akkoord voor aanvullende EU-begroting geen definitief besluit. Kabinet blijft zoeken en vechten
Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Goed dat Timmermans zich niet neerlegt bij extra EU-budget 2013. Koppelen aan lopende onderhandeling meerjarenbegroting biedt mogelijkheid.