‘Die pijn wil ik echt nooit meer voelen’

Sportjournalist Mart Smeets valt voor Kristin Scott Thomas. „Zij kan alles vertellen met haar ogen en haar gezicht.”

None

„Als ik ooit nog eens verliefd mag worden, word ik dat graag op Kristin Scott Thomas. Zij is het zinnebeeld van de redelijke vrouw. Dat zie je meteen als je naar haar kijkt. Zo ook toen ik laatst mijn televisie aanzette en in de film Partir (2009) viel, waar zij de hoofdrol in speelt.

„Ze beantwoordt niet aan de gangbare eisen die buitengewoon hijgerige, geile mannen stellen aan mooie vrouwen, en dat maakt haar zo interessant. Dus geen grote boezem, geen diep decolleté, daar gaat het helemaal niet om. Zij kan met haar ogen en met haar gezicht alles, maar dan ook werkelijk alles vertellen.

„In Partir speelt ze de rol van een vrouw die verliefd wordt op een andere man, voor wie ze haar huidige man verlaat. De enorme twijfels die daarbij komen kijken en de ravijnen waar ze langs moet lopen speelt zij als de beste. Ik vind haar ontzettend goed.

„Het was een uur of 1 ’s nachts, en ik heb de hele film op de rand van mijn bed uitgekeken. Er gebeurde te veel wat ik herkende. De verlatingsscènes zijn vreselijk. Ik heb dat zelf een keer in mijn leven mee moeten maken, en dat wil ik nooit meer. Als je dan naar zo’n film kijkt doet het toch weer pijn, want je betrekt het op jezelf.

„Om drie uur was de film afgelopen en keek ik helemaal koud naar de aftiteling, met bijna natte ogen. Dat ontnuchtert. Films moeten je sowieso wat meegeven, je moet er na afloop over nadenken. Dat heb ik ook heel erg bij films over de Tweede Wereldoorlog. Daar word ik heel zacht en heel kwetsbaar van. Schindler’s List vond ik bijvoorbeeld een fantastische film, daar heb ik dagen niet van kunnen slapen.

„Na het zien van Partir dacht ik na over wat wij mensen elkaar aandoen. Waarom komen we bij elkaar en gaan we uit elkaar? Dat heeft in mijn leven een belangrijke rol gespeeld.”

    • Kris Derks