Chinese overheid beter in bouwen dan rouwen

In this Saturday, May 11, 2013 photo, people stand on a hilltop overlooking Beichuan county while mourning for their relatives killed in the magnitude 7.9 earthquake on May 12, 2008, in southwest China's Sichuan province. Sunday, May 12, 2013 is the fifth anniversary of the Sichuan Earthquake, which killed over 69,000 people and left over 18,000 people missing. (AP Photo) CHINA OUT
In this Saturday, May 11, 2013 photo, people stand on a hilltop overlooking Beichuan county while mourning for their relatives killed in the magnitude 7.9 earthquake on May 12, 2008, in southwest China's Sichuan province. Sunday, May 12, 2013 is the fifth anniversary of the Sichuan Earthquake, which killed over 69,000 people and left over 18,000 people missing. (AP Photo) CHINA OUT

Zien

Docu

Holland Doc: Fallen City

Ned. 2, 23.00 - 00.05 uur

Vanuit de lucht ziet de Chinese stad Beichuan eruit als een onopgeruimd spelletje mikado. Door de ‘tofu-restjes’-constructie van veel gebouwen – onveilig door corruptie en nalatigheid – stortte de valleistad in één keer in tijdens de aardbeving van 2008. In Beichuan vielen 20.000 doden, waaronder veel kinderen die op dat moment in een ‘tofu-school’ les hadden.

In de documentaire Fallen City van de Chinese regisseur Zhao Qi volgen we het leven van drie overlevenden bij de wederopbouw van de stad. Allen zijn ze nog diep getraumatiseerd. ‘Waarom mijn kind?’ zie je de moeder denken die haar dochtertje verloor, als ze bij een vol schoolplein staat.

Rouwverwerking lijkt niet de prioriteit van de Chinese overheid. Een paar kilometer van de puinhoop van de oude stad wordt New Beichuan City snel uit de grond gestampt; een zielloos Duckstad met popelende investeerders. De oude stad verandert in een openluchtmuseum met touringcars en souvenirkraampjes.

Het is jammer dat Zhao Qi ervoor koos om drie mensen te volgen, hij slaagt er niet in om tot hen door te dringen en weet zijn aandacht niet gelijk te verdelen. De documentaire is interessanter op macroniveau; de modernisering van China en de prijs die ervoor wordt betaald.

Jonas Kooyman

    • Jonas Kooyman