Chelsea wint Europa League na goal in slotseconden

Spelers van Chelsea vieren de overwinning in de Europa League-finale.
Spelers van Chelsea vieren de overwinning in de Europa League-finale. Foto ANP / Robin Utrecht

En dat is zeven. Zeven verloren Europese finales sinds 1962. Het trauma voor de Portugese voetbalclub Benfica duurt voort. En ook nog eens op zeer pijnlijke wijze: in de laatste minuut van de extra tijd ging de finale van de Europa League vanavond tegen Chelsea verloren.

De Engelse topclub won in de Amsterdam Arena met 2-1 – het tweede Europese voetbaltoernooi na de prestigieuze Champions League.

Pas na rust ontbrandde de wedstrijd, die onder leiding stond van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. De Spaanse spits Fernando Torres maakte in de zestigste minuut de 1-0 voor Chelsea na een fraaie solo.

Tien minuten later maakte de Paraguayaanse aanvaller Oscar Cardozo uit een strafschop (na hands van Chelsea-verdediger Azpilicueta) de gelijkmaker voor Benfica.

Vlak voordat de officiële speeltijd verliep, trof Lampard nog de lat met een knap afstandsschot. Net toen de toeschouwers zich klaarmaakten voor een verlenging, sloeg Chelsea toe, in de dying seconds van de tweede helft. Verdediger Branislav Ivanovic kopte raak uit een corner: 2-1.

Bij Benfica viel de talentvolle Nederlandse aanvaller Ola John (20) halverwege de tweede helft in. Zijn landgenoot Nathan Aké (18), verdedigende middenvelder bij Chelsea, kwam gisteravond niet in actie.

Dankzij de overwinning heeft Torres een bijzondere status: hij is de eerste voetballer ooit die de Champions League, de Europa League, het EK én het WK gewonnen heeft.

    • Steven Verseput