Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Automobilisten zijn aan te zetten tot spitsmijden - proef Noord-Brabant slaagt

Een file tussen Arnhem en Eindhoven. ANP / Rick Nederstigt

Het is de provincie Noord-Brabant gelukt om een kleine duizend automobilisten blijvend de spits te laten mijden. In het begin kon de beloning die de automobilisten hiervoor kregen nog oplopen tot honderd euro per maand, maar na het afbouwen van de beloning bleven zij de spits mijden, schrijft Trouw.

De provincie hield twee jaar een proef om de spits rond Eindhoven en Den Bosch te ontlasten. Uit de resultaten, die vandaag worden gepresenteerd, blijkt volgens de krant dat met eenvoudige en goedkope middelen automobilisten zijn aan te zetten tot een nieuw ritueel.

Gebruikte, rationele argumenten zoals “goed voor het milieu” en “goed voor de economie” zouden niet werken. In Noord-Brabant werd gebruikgemaakt van gedragspsychologie. Verstokte spitsrijders kregen persoonlijke tips en aanmoedigingen. Hierdoor raakten ze zelf overtuigd van de voordelen en besloten ze het over een andere boeg te gooien.

Dat betekent niet dat ze de auto lieten staan. De meerderheid bleef autorijden, maar dan via een nieuwe route of buiten de spits. Vooral de ochtenddrukte werd gemeden door een halfuur eerder van huis te gaan. Slechts twee procent pakte vaker de fiets, werkte thuis of nam het openbaar vervoer.

Per gemeden ochtend- of avondspits kregen de deelnemers 2,50 euro, maar die beloning viel later weg. Toen ze nog een vergoeding kregen, werd 53 procent van de spitsritten vermeden. Na het wegvallen van de beloning was dat nog altijd bijna de helft.