Ambassadeur VS in Rusland op matje geroepen over spionagezaak

De Amerikaanse ambassadeur Michael McFaul verlaat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De Amerikaanse ambassadeur in Moskou is vanochtend op het matje geroepen vanwege het vermeende rekruteren van een Russisch geheim agent door de CIA. Ambassadeur Michael McFaul bezocht het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend een half uur lang, schrijft persbureau AP.

McFaul gaf bij vertrek geen tekst en uitleg aan journalisten.

Volgens de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) zou een man met de naam Ryan Fogle niet alleen werkzaam zijn geweest voor de Amerikaanse ambassade in Moskou, maar ook hebben gewerkt voor de Amerikaanse geheime inlichtingendienst CIA.

Fogle zou bij zijn arrestatie een grote hoeveelheid geld bij zich hebben gedragen en instructies voor de Rus die hij probeerde te werven voor de Amerikaanse inlichtingendienst. Hij zou ook “speciaal technisch materiaal” bij zich hebben gehad en “vermommingsmiddelen”.

De vermeende spion werd gisteren korte tijd vastgehouden, maar uiteindelijk overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Een woordvoerder van president Vladimir Poetin zei vanochtend dat de arrestatie van Fogle een stevige hobbel is in de pogingen de onderlinge relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten te verbeteren. Maar de woordvoerder van het Kremlin dreigde niet met verdere actie naar aanleiding van het incident.

Wel heeft Rusland Fogle ‘persona non grata’ verklaard en hem verzocht het land te verlaten.

    • Niels Posthumus