3voor12 is jarig en trakteert: stream van het intense optreden van Bright Eyes

epa02590495 Conor Oberst, vocalist of US band Bright Eyes performs onstage at the Lido in Berlin, Germany, 18 February 2011. The band presented its new album, entitled The People's Key. EPA/BRITTA PEDERSEN

3voor12 is jarig. Vandaag bestaat het alternatieve muziekplatform van de VPRO 15 jaar. En wie jarig is trakteert. Daarom streamt nrc.nl vandaag het prachtige concert van Bright Eyes in 2004 in Desmet in Amsterdam. Intenser dan dit optreden van een jongen met gitaar wordt het niet, aldus onze poprecensent Jan Vollaard, die het concert uitkoos.

Op vijftien verschillende sites worden vandaag streams van bijzondere concerten aangeboden. Pareltjes uit het enorme 3voor12 archief. Vanavond viert 3voor12 zijn verjaardagsfeestje vanaf 22.00 uur in 3voor12 Radio op 3FM en 101TV.

Conor Oberst van Bright Eyes in 2004 in Desmet Amsterdam:

Optredens van Bright Eyes haalden nooit meer dezelfde intensiteit

Poprecensent Jan Vollaard over dit concert:

Introvert en expressief, poëtisch maar ook furieus: een solo-optreden van een jongen met gitaar komt niet intenser dan de drie liedjes die Conor Oberst in 2004 voor 3voor12 speelde in het Amsterdamse Desmet. Ter promotie van het album I’m Wide Awake It’s Morning van zijn groep Bright Eyes koos Oberst niet de single Lua maar de zwaardere liedjes Landlocked blues, We are nowhere and it’s now en At the bottom of everything.

Filmbeelden tonen dat Oberst geen gemakkelijk performer is, maar het was voor de radio en hij speelde zijn verse songs met de urgentie van een jonge Bob Dylan, een hyperintelligente nazaat van Nick Drake en de vertolker van het oprechte indiegevoel. Ik was erbij en vooral ‘Landlocked blues’ gaf me koude rillingen, hoe hij binnen vijf minuten van een romantische outsider kan evolueren tot een scherp commentator op de Amerikaanse politiek die zelfs de misstanden van Guantanamo Bay in een poëtische context wist te plaatsen: “The whole world must watch the sad comic display/if you’re still free start running away/ ‘COS WE’RE COMING FOR YOU!”

Zijn breekbare stem explodeerde in een poel van oprechte verontwaardiging en een strijdbaarheid die hij later nog eens zou aanscherpen met ‘When the president talks to God’.

Na afloop had ik het bevoorrechte gevoel bij iets heel bijzonders aanwezig te zijn geweest; band-optredens van Bright Eyes haalden daarna nooit meer dezelfde intensiteit. Conor Oberst is de laatste der grote dichter/protestzangers en dit korte optreden was zijn finest hour, samengebald in een kwartier.

Gefeliciteerd 3voor12 en nog vele jaren.

    • Marije Willems