Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Motie van wantrouwen tegen Weekers, maar staatssecretaris overleeft debat

Staatssecretaris Weekers op weg naar het debat. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) ziet in een door zeven Kamerfracties gesteunde motie van wantrouwen geen reden om op te stappen. Dat bleek vannacht toen Weekers in het Kamerdebat over de fraude met toeslagen reageerde op door het CDA ingediende motie van wantrouwen.

Alle oppositiepartijen, behalve de ChristenUnie en de SGP, steunden even voor 2.00 uur vannacht de motie van wantrouwen. De fracties van regeringspartijen VVD en PvdA steunden de motie niet. Weekers concludeerde daaruit dat zijn verantwoording in het debat “verschillend wordt gewogen”. Hij sprak van een “stevig” en “goed inhoudelijk debat” en zei alle opmerkingen van de Kamer “buitengewoon serieus” te nemen.

Oppositie: Weekers heeft ernst van probleem onderschat

Omtzigt zei even daarvoor dat Weekers de ernst van het probleem rond de fraude met toeslagen had gebagatelliseerd en constateerde dat er een “verstoorde vertrouwensrelatie” bestaat tussen Weekers en zijn ambtenaren van de Belastingdienst. Om deze redenen zeiden het CDA en zes andere oppositiepartijen Weekers niet langer te kunnen steunen. ChristenUnie en SGP gaven Weekers op basis van zijn beantwoording het voordeel van de twijfel.

Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf SGP steunt motie wantrouwen niet. Weekers pakt fraudebestrijding stevig en sneller op. Onhandige communicatie geen reden opzeggen vertrouwen
Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Weekers zegt toe de fraude beter en sneller aan te pakken dan voorheen. CU ziet onvoldoende reden om motie van wantrouwen te steunen.

VVD-Kamerlid Helma Nepperus prees de daadkracht en passie van Weekers en bleef achter Weekers staan. PvdA-Kamerlid Ed Groot zei er “het volste vertrouwen” in te hebben dat Weekers voor een goede bestrijding van de toeslagenfraude kan zorgen.

Weekers zelf wil ‘buitengewoon graag’ aanblijven

Een strijdbare Weekers gaf eerder vanavond aan “buitengewoon graag” te willen aanblijven. Hij maakte duidelijk dat hij door wil gaan met het aanpakken van de systematische fraude met toeslagen:

“Ik vind dat ik de afgelopen twee jaar het thema fraudebestrijding op de agenda heb gezet, en behoorlijk wat maatregelen heb getroffen. [...] Ik ben enorm gemotiveerd om die agenda uit te voeren, en ik ben ook voortdurend op zoek naar nieuwe fenomenen die ik van een beleidsreactie kan voorzien.”

Weekers in problemen door grootschalige fraude Bulgaren

Weekers verkeert in politieke problemen sinds RTL Nieuws en Brandpunt vorige maand meldden dat Bulgaren op grote schaal fraude pleegden met toeslagen van de Belastingdienst. Weekers verklaarde er niet persoonlijk van op de hoogte te zijn, maar veel partijen in de Kamer vonden dat hij dat wel had moeten zijn.

De staatssecretaris herhaalde vanavond in het debat dat hij vindt dat de Belastingdienst hem niet per se van de Bulgaarse zaak op de hoogte had moeten stellen, hoewel hij het achteraf gezien liever wel had willen weten. Later in het debat benadrukte Weekers dat hij het beeld dat wordt geschetst over een verstoorde verhouding met ambtenaren van de Belastingdienst niet herkent.

Een verdedigingslijn van Weekers was ook dat hij de afgelopen jaren al maatregelen tegen de fraude met toeslagen heeft genomen. De staatssecretaris kaartte bijvoorbeeld aan dat hij er voor gezorgd heeft dat er bij de Belastingdienst een speciale fraudecoördinator is gekomen.