Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi

Tegen Silvio Berlusconi, sleutelfiguur achter de nieuwe brede coalitie in Italië, is gisteren zes jaar cel en een verbod ooit nog publieke functies te bekleden geëist in het geruchtmakende proces-Ruby. De Italiaanse mediamagnaat en ex-premier zou zich schuldig hebben gemaakt aan het aanzetten van minderjarige vrouwen tot prostitutie.

Openbaar aanklager Ilda Boccassini acht bewezen dat de ‘elegante diners’ in Berlusconi’s villa bij Milaan in feite seksfeestjes waren waarvoor de vrouwen royaal werden gecompenseerd. Er bestond „een systeem van prostitutie dat was opgezet voor het genoegen van Silvio Berlusconi”. Hij was destijds premier van Italië.

Juridisch is van belang dat een van die vrouwen, de Marokkaanse Karima el-Mahroug bijgenaamd Ruby, minderjarig was toen ze de eerste keren deelnam aan die avonden. Zowel Ruby als Berlusconi hebben ontkend dat tussen hen seksueel contact is geweest. Boccassini gelooft die ontkenning niet. „Er bestaat geen twijfel aan dat Ruby seks heeft gehad met de verdachten en dat zij in ruil daarvoor allerlei vergoedingen heeft gehad’’, zei Boccassini. Volgens Italiaanse media kregen de vrouwen zo’n 3.000 euro per maand, een appartement, en de belofte van een baantje bij de tv of in de amusementsindustrie.

Ruby heeft volgens Boccassini 4,5 miljoen euro gekregen. Zij speelt een cruciale rol in de aanklacht. In 2010 was ze aangehouden wegens diefstal. Berlusconi, toen nog premier, belde de politie dat die haar moest laten gaan omdat ze een nichtje zou zijn van de Egyptische president Mubarak. Dat „machtsmisbruik” telt volgens de aanklager zwaar mee in de strafeis. Volgens Berlusconi is de eis gebaseerd op vooroordelen en haat, meldde hij in een geschreven reactie. „Alles is toegestaan onder de bescherming van een toga. Arm Italië.”

Meer nog dan de processen wegens financiële fraude vreest Berlusconi dit proces, wegens het ranzige karakter van de details. Zondagavond zond zijn belangrijkste commerciële tv-zender een ‘documentaire’ vol omissies en onwaarheden uit om te bewijzen dat Ruby een arme ziel was die door haar ouders was verstoten. Volgens Boccassini heeft ze juist haar „oosterse sluwheid” gebruikt en werkte ze vóór de feestjes al als prostituee. Zaterdag had Berlusconi rechters er al van beschuldigd hem politiek te willen uitschakelen. Daarbij was, tot woede van premier Letta, ook vicepremier Alfano aanwezig, van Berlusconi’s partij.

De uitspraak in het proces Ruby wordt op 24 juni verwacht.