Winnaar World Press Photo beschuldigd van photoshoppen

De Zweedse fotograaf Paul Hansen, winnaar van de World Press Photo dit jaar, wordt ervan beschuldigd dat zijn foto van een begrafenis in Gaza uit een samengesteld beeld zou bestaan. Dit wordt beweerd op The Hacker Factor Blog van de Amerikaanse computerdeskundige Neal Krawetz

Paul Hansen wordt ervan beschuldigd dat zijn winnende foto een samengesteld beeld is.

De Zweedse fotograaf Paul Hansen, winnaar van de World Press Photo dit jaar, wordt ervan beschuldigd dat zijn foto van een begrafenis in Gaza uit een samengesteld beeld zou bestaan. Dit wordt beweerd op The Hacker Factor Blog van de Amerikaanse computerdeskundige Neal Krawetz.

Krawetz meent, aan de hand van de tijden die naar voren komen uit photoshopgegevens van de foto, dat geconcludeerd kan worden dat Hansen drie verschillende bestanden over elkaar heen zou hebben geschoven. Daarnaast zou hij de kleuren van de foto en het contrast hebben aangescherpt.

Volgens World Press Photo, die vandaag met Hansen gesproken heeft over de kwestie, ontkent de fotograaf de aantijgingen. In een reactie op vragen van The Guardian, die nu ook zijn te lezen op een Australische site, zegt Hansen: “De foto is zeker geen samengestelde compositie of een vervalsing.” Wel zegt hij dat hij achteraf de contrasten en de belichting van het beeld heeft aangescherpt.

Volgens WPP-directeur Michiel Munneke is dit toegestaan. “Dit is een zeer gangbare en geaccepteerde manier van werken.” Munneke heeft Hansen laten weten vertrouwen te hebben in zijn integriteit.

“Wij hebben afgesproken dat het voor zowel zijn reputatie als die van World Press Photo goed is om een eigen onderzoek naar het originele bestand in doen om een eind te maken aan alle speculaties.”

Volgens Munneke betreurt Hansen het dat er discussie is ontstaan over de foto.

“Hij vindt het jammer dat het nu gaat over de technische details van de foto in plaats van over de inhoud.”

Eduard de Kam, werkzaam bij het Nederlands Instituut Digitale Fotografie (NiDf), noemt het verhaal van Krawetz “onzin”. Volgens hem betekent het feit dat er drie tijden voor de conversie staan in de XMP (de bewerkingsgeschiedenis volgens de Adobe software) dat hetzelfde beeld drie keer is omgezet, niet dat er meer beelden zijn gecombineerd.

Bekijk alle winnaars van de World Press Photo 2013:

    • Rosan Hollak