Weekers moet vooral 'het beeld' wegnemen

Staatssecretaris Weekers legt de Kamer vandaag uit hoe hij fraude met toeslagen heeft aangepakt Hij moet zo zijn geloofwaardigheid redden Maar communicatie met de Kamer is niet zijn sterkste kant

Den Haag - Staatssecretaris Frans Weekers van Financien vanmiddag in nde Tweede Kamer . - ANP COPYRIGHT PIERRE CROM
Den Haag - Staatssecretaris Frans Weekers van Financien vanmiddag in nde Tweede Kamer . - ANP COPYRIGHT PIERRE CROM

politiek redacteuren

Als je collega’s in de meest onschuldige gebeurtenissen tekenen gaan zien van een naderend vertrek, dan moet je als politicus opletten. Dat overkomt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) nu. Toen hij tien dagen geleden een brief aan de Tweede Kamer stuurde over de Bulgaarse toeslagenfraude, stonden daar niet de handtekeningen onder van de ministers van Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie, hoewel Weekers de brief ook namens hen schreef. „Het is een teken dat de coalitiepartners hun handen van hem aftrekken”, zo speculeerde een lid van de oppositie.

Het ‘beeld’ voor Frans Weekers is slecht, dat herkennen ze ook bij coalitiepartijen VVD en PvdA. Vandaag moet Weekers zijn beleid rond de fraude met toeslagen in de Kamer verdedigen. Inhoudelijk maken ze zich geen zorgen, zeggen bronnen bij die partijen. De staatssecretaris kan aantonen dat hij juist wél werk maakt van de bestrijding van toeslagenfraude, ook al werd hij verrast door de fraude vanuit Bulgarije. Maar het is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de bewindsman dat hij het beeld wegneemt dat mensen een loopje met hem hebben genomen, zo valt bij de coalitie te horen.

Communicatie met de Kamer is niet de allersterkste kant van Frans Weekers. Zijn aanvaringen met de oppositie over de Bulgaarse toeslagenfraude worden deels juist veroorzaakt door de slordige manier waarop hij inlichtingen aan de Kamerleden verschaft. „Klunzig”, vindt een Kamerlid. Na vier brieven over de kwestie is de oppositie nog niet tevreden.

Het slechtst viel de keus van Weekers om in het tv-programma Een Vandaag te reageren op de Bulgaarse fraude, nog voor hij kritische vragen van de Tweede Kamer hierover had beantwoord. „Weekers solliciteert naar een enkeltje richting Koning”, twitterde D66-leider Alexander Pechtold.

Weekers had kunnen weten dat zulke onhandigheden hem kunnen opbreken: zo torpedeerde hij twee jaar geleden zijn eigen Fiscale Agenda – zijn ideeën over het belastingstelsel. Het nieuws uit de nota werd aan De Telegraaf gegeven, terwijl de Kamer nog van niets wist. Toen die nota eenmaal openbaar werd, zat Weekers in het vliegtuig naar de Verenigde Staten, onbereikbaar voor de kritiek van de toenmalige coalitiepartners CDA en PVV, die zijn verhaal dan ook uit ergernis neersabelden.

Recenter verspeelde Weekers weer goodwill. Jos van Rey, de ex-wethouder van Roermond die nu verdacht wordt van corruptie, had Weekers bij de laatste verkiezingen via een enorm billboard langs de snelweg in Limburg gepromoot. Toen dat kado bekend werd, zei Weekers eerst dat hij niet wist wie het billboard had betaald. Later moest hij toegeven dat hij wel degelijk wist dat het geld van Van Rey kwam.

Door de spanning rond zijn persoon willen weinig mensen nu openlijk over de persoon Weekers spreken. Oud-collega en vriend Hans van Baalen doet dat wel, en neemt het openlijk op voor de 46-jarige Limburger. „Sociaal en van vele markten thuis”, noemt hij Weekers. „Met mensen zoals hij moeten we zuinig zijn. Frans weet wat er in Europa te koop is, hij kijkt graag verder dan de Nederlandse grens.”

Europarlementariër Van Baalen heeft de jurist en econoom in 2008 tevergeefs gevraagd om zich een jaar later beschikbaar te tellen voor het Europees Parlement. „Hij is een echte volksvertegenwoordiger, een deputé zoals ze in Limburg zeggen. Iemand die na een spreekbeurt nog een pilsje drinkt om te horen wat er speelt. Daar heeft Frans gevoel voor.”

Juist die Bourgondische uitstraling kan tegen hem werken. Weekers wordt door de Kamer niet gezien als overijverige crimefighter. „Als staatssecretaris van Financiën is hij verantwoordelijk voor de Belastingdienst waar 30.000 mensen werken. Dan heb je een van de drukste banen van het kabinet en moet je keihard werken. En dat ook vooral laten zien”, zegt een Kamerlid. „Je moet voorop lopen in de strijd tegen fraude.”

Anderen beweren juist dat hij dit wel doet. In zijn eerste beleidsnota heeft Weekers de fraude bij de toeslagen direct benoemd: alleen pikte de Kamer dat twee jaar geleden niet op.

Binnen de VVD wordt Weekers als zeer waardevol ervaren. Dat de staatssecretaris het imago heeft lui te zijn, komt door zijn Limburgse joie de vivre, zo zeggen ze binnen de eigen partij, hij moppert nooit. Want hij is wel degelijk een snoeiharde werker, en ook nog een die op de terreinen van pensioenen, financiën en economie, áltijd met creatieve oplossingen komt. Al heeft hij wel eens een aanloop van een kwartier nodig. Maar ook dat is de Limburger in hem, zo oordelen partijgenoten.

    • Derk Stokmans
    • Erik van der Walle