Uitgelicht

Film

Mississippi Burning (Alan Parker, 1988, VS). Politieke thriller over racisme. Gene Hackman en Willem Dafoe excelleren als FBI-agenten die anno 1964 de moord van Ku Klux Klanleden op drie mensenrechtenactivisten onderzoeken. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.BBC 1, 00.40-02.40u.

Informatief

Bloed, zweet en tranen. Het vanwege Kroningsdag uitgestelde laatste deel van de serie over het 125-jarige Concertgebouworkest. Vanavond beelden van het concert op 30 april en reacties van dj Armin van Buuren en concertmeester Vesko Eschkenazy. We zien ook de jonge Marc Daniel, die hoopt dat zijn proeftijd resulteert in een vast contract. We maken kennis met de hobby van bassist Rob: hij maakt popmuziek. Paukenist Marinus gaat liever vissen. Ned.2, 20.25-21.05u.

Close up: Sempé, een kunstenaar met humor. Dankzij een stel ruziënde ouders leerde Jean-Jacques Sempé (1932) al vroeg om zich af te sluiten voor zijn omgeving en te vluchten in zijn verbeelding. In Frankrijk werd hij in de jaren zestig beroemd dankzij zijn Petit Nicolas-strips, in Amerika maakte hij naam met zijn voorpagina’s voor The New Yorker. In deze documentaire laat Sempé niet alleen zijn mooiste en grappigste tekeningen zien, hij maakt ook nieuwe, zodat we het proces kunnen volgen. En hij put uit zijn voorraad anekdotes. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

Eurovisie Songfestival. Eerste halve finale van de 58ste editie van de liedjeswedstrijd, dit jaar in Malmö. Bij de zestien landen die vanavond langs komen zit ook Nederland, met ‘Birds’ van Anouk. Tien van de deelnemers zingen in deze competitie Engelse teksten. De Esten, Kroaten, Montenegrijnen, Moldaviërs, Grieks-Cyprioten en Serviërs doen het in hun moerstaal. Ned.1, 21.00-23.05u.

Frankie. Eerste aflevering van zesdelige serie over (de in Engeland nooit afgeschafte) wijkverpleegster Frankie (Eve Myles). Zij leidt een ploeg verpleegkundigen die medische thuiszorg in hun wijk verlenen. Frankie is altijd opgewekt en populair bij de mensen die ze verzorgt. Ze voelt zich zeer betrokken bij het lot van haar patiënten, ook al gaat dat ten koste van haar privéleven. BBC 1, 22.00-23.00u.

Bis zum Ellenbogen. Zwartkomische roadmovie. Werkloze elektricien Willi (Stefan Kurt) en vlerkerige yup Achim sluiten na een aanrijdinkje vrede in de berghut van de eveneens vakantievierende Sven. Als die na veel alcohol en door een defect apparaat geëlektrocuteerd wordt, besluiten Willi en Achim de laatste wil van hun nieuwe vriend uit te voeren. Ze verkleden het lijk als laveloze voetbalfan en gaan gedrieën op weg van de Zwitserse Alpen naar Noordzee-eiland Sylt, om Sven een zeemansgraf te bezorgen. Onderweg plegen ze, met Sven, nog een bankoverval. ARD, 00.50-02.13u.