Songfestival: televoters bepalen lot Anouk

Anouk tijdens de repetitie voor haar optreden op het Songfestival, waarvan vanavond in het Zweedse Malmö de eerste halve finale plaatsvindt.
Anouk tijdens de repetitie voor haar optreden op het Songfestival, waarvan vanavond in het Zweedse Malmö de eerste halve finale plaatsvindt. Foto ANP / Ludvig Thunman

Anouk, Anouk, Anouk. Ook wij van nrc.nl beginnen de spanning voor haar optreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vanavond te voelen. Of ze doorgaat hangt enorm af van de televoters, de mensen die daadwerkelijk hun stemmen doorbellen.

Gistermiddag waren in de Mälmo Arena de ‘dress rehearsal’ – de generale repetitie, en belangrijker: de halve finale voor de vakjury. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper was erbij aanwezig en noteerde daarover alvast het volgende:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Optreden voor vakjury Anouk zuiver en invoelbaar. Geen poespas in outfit en presentatie, puur op zang ingezet #songfestival

In NRC Handelsblad schrijft Kuyper vandaag over dat optreden:

“Of zangeres Anouk het hier in Malmö wel leuk vindt, kwam een commentator van de Sloveense televisie eens voorzichtig informeren. Hij koos zijn woorden zorgvuldig: of deze Nederlandse kandidate het Songfestival wel ‘begrijpt’?”

Tsja. Op de obligate persconferentie na doet ze geen enkel interview met welke media aanwezig dan ook, maar zo kennen we Anouk inmiddels wel - geen fratsen.

Eindoordeel ligt deels vast, televoters geven doorslag

Kuyper legt uit waar we eigenlijk op zouden moeten letten: het juryoordeel en de ‘televoters’, de kijkers die hun stem uitbrengen. In NRC Handelsblad schrijft Kuyper vandaag:

“Het oordeel van de juryleden, geselecteerd in alle 39 deelnemende landen, levert 50 procent op van de puntentelling. De andere helft komt vanavond bij de live uitgezonden halve finale van de Europese televoters.”

De indeling van de poule is belangrijk, want van oudsher is het Eurovisie-stemmen natuurlijk altijd een “politiek vriendenspel” geweest:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Anouk zal gister jury hebben geïmponeerd. Maar #songfestival is ook politiek vriendenspel. Veel Oost-Europa vanavond tov 4 Westerse landen

Kuyper in NRC Handelsblad:

“Kijkend naar deze eerste halve finale zit Nederland in een poule met vier Westerse landen: Ierland, België, Oostenrijk, Denemarken. De Oost-Europese landen zijn Kroatië, Servië, Moldavië, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, die elkaar veel punten zullen toebedelen.”

Maar die Oost-Europeanen geven elkaar ook echt ‘douze pointjes’

Is dat eigenlijk wel zo? Nou…ja. nrc.next zocht het uit en schreef dat het ‘grotendeels waar’ is dat Oost-Europese landen elkaar de meeste punten geven:

“Uit twee onderzoeken die Songfestivalpunten tot 2003 bekeken, bleek dat er inderdaad clusters tussen landen bestaan, vooral ingegeven door overeenkomsten in ligging, taal en cultuur. Sinds de invoering van televoting is deze invloed zelfs gegroeid. Een Oost-Europees cluster bleek uit deze onderzoeken niet expliciet, maar uit eenzelfde analyse voor de afgelopen jaren zou dit wellicht wel blijken. Nu doen er immers veel meer Oost-Europese landen mee dan in 2003. Zulk onderzoek is echter niet voorhanden. Daarom voerden we zelf een eenvoudige analyse uit en keken voor de afgelopen tien jaar welk percentage van de stemmen van Oost naar Oost, van Oost naar West, van West naar Oost en van West naar West ging. Hieruit blijkt dat inderdaad een groter percentage stemmen van Oost naar Oost gaat dan van Oost naar West. Hoewel het niet helemaal zeker is dat dit door andere factoren dan de liedjeskwaliteit wordt veroorzaakt, beoordelen wij de stelling dat Oost-Europese landen de meeste punten aan elkaar geven als grotendeels waar.”

Bij de halve finale gaan er tien kandidaten door van de zestien. Donderdag is de tweede halve finale. Lees hier de volledige next.checkt van vandaag in de digitale editie.

Gaat Anouk het redden vanavond? Dat staat volgens sommige Nederlandse media in ieder geval al vast. Over de ‘concurrentie’ twitterde Kuyper:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Anouks concurrentie? Powerballads in naam der liefde, dancepop in navolging v winnende nr Euphoria, en dub step in intergalactische sferen

Bij de bookmakers staan we in ieder geval nog in de top tien, en wel op nummer 9:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Via @songfestivalNL: De stand van de bookmakers op de dag van de 1e halve finale #songfestival. http://t.co/DXoe6oBrcU

Bekijk hier een volledig kaartje met alle deelnemers uit alle landen:


Eurovisie Songfestival 2013 - Eerste halve finale weergeven op een grotere kaart

    • Judith Laanen