Schokkende video uit Syrië is echt - en de dader zou het weer doen

Screenshot uit het schokkende filmpje.
Screenshot uit het schokkende filmpje. Screenshot uit het schokkende filmpje.

Van vreedzaam protest is in Syrië al heel lang geen sprake meer. De in steeds grotere mate sektarische burgeroorlog brengt het onmenselijkste in mensen naar boven. TIME probeerde de afgelopen weken te achterhalen of een video waarin een rebellenleider in het hart en de long van een regeringssoldaat bijt, echt is. Het antwoord is ja, want ze spraken de man die het deed.

Het gaat om een kort filmpje, van 27 seconden. Daarin is rebellenleider Khalid al Hamad te zien terwijl hij zijn tanden zet in organen van zijn overleden slachtoffer, een soldaat van het regime van Assad. TIME zag de video in april voor het eerst en beschrijft in dit stuk wat er precies te zien is. Het filmpje zelf is hier te zien (maar pas op: het is erg onprettig).

Eergisteren verscheen het filmpje op een pro-regeringssite, waarna er wereldwijd ophef over ontstond. Human Rights Watch zei gisteren dat de beelden tekenend zijn voor de burgeroorlog die ‘snel is ontaard in sektarische haat en wraakzuchtig moorden’.

Authentiek? Of propaganda van Assads kamp, dat wil laten zien hoe de rebellen zich als beesten gedragen? TIME hield lange tijd een slag om de arm. Maar al Hamad zegt nu tegen het Amerikaanse magazine dat hij inderdaad in de long van de man heeft gebeten - al dacht hij dat het een lever was. En hij zegt dat de beestachtige daden van het Alawitische regime (een minderheid in Syrië maar wel de bevolkingsgroep die al een halve eeuw de macht in handen heeft) hem ertoe gedreven hebben.

“Jij ziet niet wat wij zien en je leeft niet hoe wij leven. Waar zijn mijn broeders, mijn vrienden, de meisjes uit mijn buurt die zijn verkracht?”

Volgens al Hamad zijn de Alawieten ermee begonnen en is deze tegenreactie dus logisch. “Onze slogan is oog om oog en tand om tand.” Hopelijk, zegt hij, kunnen ze alle Alawieten ‘afslachten’.

Hij heeft naar eigen zeggen nog een ander filmpje dat hij ook zal laten zien aan zijn vijand. “Daarin zaag ik in het lichaam van een een [regeringsmilitair]. Die zaag gebruiken we normaal om bomen te kappen. Ik zaagde hem in kleine en grote stukken.”

    • Peter Zantingh