Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Schip met honderd evacués gezonken voor de kust van Birma

Voor de westkust van Birma is een boot met zo’n honderd Rohingya-moslims aan boord gezonken. Er wordt gevreesd dat velen van de opvarenden zijn verdronken, zo verklaart een woordvoerder van de Verenigde Naties tegenover persbureau Reuters.

De boot zonk gisteravond laat nadat het stuitte op een rotspartij voor de kust van de township Pauktaw in het Rakhine-district. Momenteel wordt een onbekend aantal mensen vermist.

Er zouden slechts 42 overlevenden zijn, meldt een woordvoerder van de Verenigde Naties aan persbureau AP. Tot dusver zijn acht lichamen geborgen en van meer dan 50 opvarenden wordt gevreesd dat ze het niet hebben overleefd. Tot vijf boten zijn gisteravond vertrokken uit Pauktaw. Onderzoek wijst uit dat eén boot de andere boten op sleeptouw had waarna deze een rotspartij raakte en alle boten kapseisden, aldus de woordvoerder.

Tienduizenden Rohingya-moslims ontvluchtten vorig jaar het geweld in hun regio in Birma, sindsdien verblijven zij in vluchtelingenkampen. De locatie van deze kampen wordt nu bedreigd door de naderende orkaan Mahasen, die waarschijnlijk eind van deze week aan land komt. De VN waarschuwde voor een ‘levensbedreigende situatie’. De honderd mensen werden om deze reden per boot geëvacueerd naar veiliger gebied.