Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Rotterdam wil ambtenaar ontslaan voor lekken stukken aan NRC

De gemeente Rotterdam wil de ambtenaar ontslaan die verdacht wordt van het lekken van geheime stukken over moskee-internaten aan NRC Handelsblad. De raadsfracties van Leefbaar Rotterdam en de SP eisen per direct inzage in het onderzoek dat het gemeentebestuur deed naar de klokkenluider.

Rotterdam meldde de ambtenaar onlangs per brief dat hem “met onmiddellijke ingang” strafontslag wacht, “zonder toevoeging van het woord eervol”. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “ernstig plichtsverzuim”.

Volgens de gemeente heeft de ambtenaar zijn betrokkenheid bij het lekken naar NRC Handelsblad “niet ontkend”, maar toont hij “slechts de bereidheid” zich hiervoor “in rechte te verantwoorden”.

Volgens Leefbaar Rotterdam en SP heeft de ambtenaar de omstandigheden waaronder tientallen meisjes op de zolder van de Fatih-moskee in Rotterdam wonen, aangekaart bij zijn werkgever voordat hij naar buiten trad. De moskee bleek geen vergunning te hebben om de kinderen er te laten overnachten. Bovendien bleek het er niet brandveilig.

Ambtenaar bracht zaak “aan het rollen”

Toen de ambtenaar binnen de gemeente geen gehoor kreeg, bracht hij “de zaak aan het rollen”, aldus de raadsleden in een brief. De partijen willen nu weten hoe de klokkenluider heeft gehandeld “vóór er onomkeerbare stappen worden genomen met betrekking tot de dienstbetrekking” van de betrokkene.

Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij:

“Dankzij de klokkenluider kwam wethouder Hugo de Jonge er voor het eerst achter dat er moskee-internaten bestaan en zijn er plannen ontwikkeld om toezicht te houden. Kortom: er is nogal wat ten goede gekeerd door deze man.”