Rellen bij huldiging Franse titel Paris SG

Bij rellen rond de huldiging van Paris Saint-Germain in het centrum van Parijs zijn gisteravond 32 mensen gewond geraakt, waaronder drie politieagenten. 39 supporters zijn opgepakt voor vernielingen en geweldpleging, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, vanmorgen op radiozender Europe 1.

Nadat de club van trainer Carlo Ancelotti zondag voor het eerst in negentien jaar het Franse kampioenschap had binnengesleept, zouden de spelers op het Trocadéro-plein, tegenover de Eiffeltoren, de beker aan de fans tonen. Maar de festiviteiten liepen snel uit de hand toen een groep van ongeveer tweehonderd beschonken relschoppers de politie uitdaagde, journalisten te lijf ging en in wankele bouwsteigers klom.

Auto’s werden in brand gestoken, ruiten van sjieke restaurants ingegooid en een kleine buurtwinkel is geplunderd. Een voor later op de avond geplande boottocht over de Seine is afgelast en ook een tweede huldiging voor het stadhuis van Parijs, morgen, gaat niet door.

PSG heeft een lange geschiedenis van supportersgeweld. Nadat in 2010 bij rellen rond het stadion Parc des Princes een dode is gevallen, heeft de club met de lokale autoriteiten vele stadionverboden opgelegd teneinde het imago te verbeteren.

„Het feest werd verpest door een paar honderd herrieschoppers die niets te maken hebben met voetbal en nog minder met hen die op wedstrijddagen het Parc des Princes vullen”, zei de club gisteravond.

Maar critici vragen zich af of de politie wel voldoende voorbereid was. Hoofdcommissaris Bernard Boucault zegt dergelijke evenementen met PSG „op publieke plaatsen” voortaan te willen verbieden.