Regering VS hield telefoons persbureau in de gaten

De regering van president Barack Obama is in verlegenheid gebracht door een nieuwe affaire. Gisteren werd bekend dat het ministerie van Justitie vorig jaar de telefoons van persbureau AP heeft gecontroleerd. Van ongeveer twintig vaste en mobiele lijnen werden de gebelde nummers opgeslagen. Onduidelijk is of de gesprekken ook zijn afgeluisterd.

AP heeft in een brief aan minister Eric Holder protest aangetekend. Het persbureau spreekt van een „grote, ongekende inbreuk” op een journalistieke organisatie.

AP vermoedt dat het controleren van de telefoons te maken kan hebben met een artikel uit mei 2012 over een mislukte aanslag met een onderbroekbom. Volgens AP zijn de telefoons van vijf verslaggevers en een eindredacteur die aan het verhaal werkten, gecontroleerd.

President Obama ligt al zwaar onder vuur door twee andere affaires: het IRS-schandaal en de opnieuw opgelaaide affaire rond de terreuraanslag in Benghazi, waarbij vorig jaar de Amerikaanse ambassadeur in Libië werd gedood.

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) verrichtte tussen 2010 en 2012 extra onderzoek naar zo’n 75 non-gouvernementele organisaties die geregistreerd staan als Tea Party-groep of die ‘patriot’ in hun naam hebben. Deze groepen maakten aanspraak op vrijstelling van belasting. Republikeinen vermoeden dat de conservatieve organisaties uit politieke motieven extra zijn gecontroleerd.