Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Politie zet drones ook in bij verkeerscontroles

Over de inzet van drones worden in de politiek steeds meer kritische vragen gesteld.
Over de inzet van drones worden in de politiek steeds meer kritische vragen gesteld. Foto ANP via EPA

De politie zet drones van Defensie ook in bij verkeerscontroles. Dit blijkt uit antwoorden op raadsvragen die D66 in Soest stelde. Tot nu toe was alleen bekend dat de onbemande defensievliegtuigjes worden gebruikt voor de opsporing van inbrekers en wiettelers en voor handhaving van de openbare orde.

D66-Kamerlid Gerard Schouw:

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Krijg net bericht dat drones zijn ingezet boven Soest. Ongevraagd. Waarom? Verkeerscontroles: initiatief van Koninklijke Marechaussee.

D66 stelde de vragen omdat uit een publicatie in de Staatscourant was gebleken dat er op donderdag 25 oktober onbemande vliegtuigjes van het type Raven boven de Zeisterweg in Soesterberg hadden gevlogen ter ondersteuning van de politie. Op initiatief van de Koninklijke Marechaussee werd er die dag samen met de politie een verkeerscontrole gehouden. De Zeisterweg is een eigen weg van Defensie die toegankelijk is voor al het verkeer.

Vliegtuigjes hielden ‘toezicht op verkeersstromen’

Volgens een woordvoerder van de Marechaussee hielden de Ravens vanuit de lucht toezicht op verkeersstromen:

“Ze bekeken of er door de controle elders geen verkeersopstoppingen ontstonden. Daarop konden wij de manier van controleren eventueel aanpassen.”

De woordvoerder sluit niet uit dat drones vaker worden ingezet bij verkeerscontroles.

D66: het is een beetje een rommeltje

Het college van burgemeesters en wethouders in Soest was niet op de hoogte van de drone-inzet. D66-Kamerlid Gerard Schouw ziet hierin extra aanleiding voor wetgeving over het gebruik van drones.

“Tot nu toe werd telkens gezegd dat de drones worden ingezet op verzoek van de burgemeester. Nu blijkt de marechaussee dit op eigen initiatief te kunnen doen. Het lokaal bestuur komt er kennelijk niet aan te pas.”

Voor handhaving van de openbare orde moet de aanvraag voor drone-inzet aan minister Opstelten (Justitie, VVD) inderdaad van de plaatselijke burgemeester komen. Zo werden Ravens vorig jaar ingezet bij toezicht vanuit de lucht op een hardloopwedstrijd in Groningen. Voor opsporingdoeleinden is het de officier van justitie die het verzoek indient. In antwoord op Kamervragen antwoordde Opstelten vorige week dat de Ravens alleen worden ingezet voor opsporing en voor handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Schouw:

“Het is kennelijk ook een middel om het verkeer in de gaten te houden. Het ontgaat mij welke dwingende noodzaak er was om hiervoor drones in te zetten. Er lijkt sprake van een waaier aan motieven, het is een beetje een rommeltje.”

D66 gaat minister Opstelten om een nadere toelichting vragen.