Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politie vindt afscheidsbrief vader vermiste jongetjes op computer

Gisteren werd zonder succes in de visvijver van het Limburgse Geulle gezocht naar de broertjes.
Gisteren werd zonder succes in de visvijver van het Limburgse Geulle gezocht naar de broertjes. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

De politie heeft een afscheidsbrief van de vader van de vermiste jongetjes Ruben en Julian uit Zeist gevonden op zijn computer. Hij zegt daarin alleen niets over de kinderen. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt.

De politie gaf geen details over de inhoud van de brief. Volgens de politie vertelde de man zijn omgeving dat hij met de kinderen op vakantie zou gaan in Luxemburg.

“Geen nieuwe locaties om te zoeken”

Er zijn meer dan 1500 tips over de jongetjes binnengekomen, zei de politie tijdens de persconferentie. De politie heeft vooralsnog geen nieuwe locaties waar ze op zoek zou kunnen gaan naar de jongetjes. Politiewoordvoerder Bernhard Jens laat aan NU.nl weten dat “elk spoor ontbreekt”.

De politie houdt volgens Jens rekening met alle scenario’s:

“We denken aan alle mogelijkheden die je kunt bedenken. De vader kan de jongens om het leven hebben gebracht, ze kunnen in het buitenland zitten; we houden overal rekening mee.”

Volgens Jens is het mogelijk dat de vader een doordacht plan had. Onderzoekers hebben nog geen idee welke route de vader precies heeft genomen. Wat er bekend is, is dat hij vorige week maandagavond om 22.15 uur nog heeft getankt in het Limburgse Beek. De auto van de man is het laatst op camerabeelden gezien op de Rijnbrug bij Rhenen.

Bekijk hier camerabeelden van de auto van de vader in het Utrechtse Leersum, die de politie vanmiddag op YouTube zette:

http://www.youtube.com/watch?v=XdQYXEVMPds

Vrijwilligers plannen wél zoektochten

Voor vandaag en morgen hebben vrijwilligers wél zoektochten gepland, net als vorige week. Vanavond wordt op de Utrechtse Heuvelrug bij Leersum en Rhenen gezocht. Morgenavond staat een zoekactie in Zeist gepland.

Nog geen F-16 bij zoektocht

De politie zet vooralsnog nog geen F-16 in bij de zoektocht. Een woordvoerder laat aan Novum weten dat “het gebied waar gezocht kan worden nog te groot” is. De politie zou een F-16 overwegen mocht een gebied afgebakend kunnen worden. Een F-16 is uitgerust met warmtecamera’s die door de grond warmtebronnen kunnen zien. Mochten er lichamen begraven zijn, dan zouden deze binnen een week zichtbaar moeten zijn met zo’n camera, omdat het lichaam dan begint te ontbinden.

Huis ex-vriendin vorige week al onderzocht

De politie maakte ook bekend dat ze inmiddels ook de woning van de ex-vriendin van de vader in het Limburgse Neerbeek heeft doorzocht. Dat gebeurde vorige week al. De politie praatte ook even met de vrouw,maar dit leverde niets op.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de vermissing van de twee broertjes van 7 en 9 uit Zeist. Ze zijn inmiddels al ruim een week vermist. Vorige week maandag werden ze voor het laatst gezien. Het lichaam van hun vader werd dinsdag gevonden in recreatiegebied Doornse Gat. Hij had zelfmoord gepleegd. Een week vol zoektochten leverde nog niets op.