Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie verspreidde foto activiste Joanna onder agenten

Bij de voorbereiding voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is een foto verspreid van republikeinse activiste Joanna van der Hoek “om haar nadrukkelijk onder de aandacht van de aanwezige politieambtenaren te brengen”. Dat schrijft de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg in een feitenrelaas(pdf) over de aanhouding van twee demonstranten op de Dam.

Het bord dat activiste Joanna op de Dam omhooghield op 30 april.
Het bord dat activiste Joanna op de Dam omhooghield op 30 april. Foto ANP/ Robert Vos

Bij de voorbereiding voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is een foto verspreid van republikeinse activiste Joanna van der Hoek “om haar nadrukkelijk onder de aandacht van de aanwezige politieambtenaren te brengen”. Dat schrijft de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg in een feitenrelaas (pdf) over de aanhouding van twee demonstranten op de Dam in Amsterdam, een halfuur voor de nieuwe koning op het balkon van het paleis verscheen.

De foto van Joanna, die eerder in Utrecht is aangehouden toen zij bij het bezoek van (toen nog) koningin Beatrix een bordje omhooghield met de tekst “Het is 2013″, stond in een lijst van twintig zogenoemde “potentieel gevaarlijke eenlingen”. Elf van de personen op die lijst moesten volgens de instructies direct van de Dam worden verwijderd. Van der Hoek was “onder foto 12 opgenomen in de set”.

Gebrekkige briefing voor deel agenten op Dam

Van der Hoek en de andere demonstrant Hans Maessen zijn volgens burgemeester Eberhard van der Laan (pdf) van Amsterdam “ten onrechte” op de Dam aangehouden. Maessen werd volgens het feitenrelaas aangesproken omdat een van de agenten hem hield voor een persoon op de PGE-lijst. Alles bij elkaar spreekt de burgemeester van “een ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

Een van die omstandigheden was een “gebrekkig verlopen” briefing voor een deel van de politiemensen op de Dam. Een andere omstandigheid was de moeizame communicatie op dat moment op de Dam. Telefoonverbindingen lagen er geregeld uit. Portofoonverbindingen ook. Volgens de politie is vijf minuten lang geprobeerd de identiteit van Maessen te verifiëren, maar is dat niet gelukt.

De politie had de arrestanten binnen twee uur na hun aanhouding met excuses heengezonden.

Op de dag van de troonswisseling interviewde internetredacteur Steven de Jong van NRC demonstrant Hans Maessen over zijn arrestatie. Lees het interview hier terug.