Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Omtzigt: bijna weg, nu pitbull van CDA

De grootste criticus van Frans Weekers is Pieter Omtzigt. Er is geen CDA’er die zo geniet van zijn oppositierol als hij.

Den Haag - CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP Copyright Phil Nijhuis
Den Haag - CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP Copyright Phil Nijhuis Phil Nijhuis

De zwaarste beschuldiging aan het adres van Frans Weekers sinds de discussie over de Bulgarenfraude losbarstte, kwam gisteren van CDA’er Pieter Omtzigt. „Doelbewust achtergehouden”, twitterde hij over een uitgelekt rapport van de Belastingdienst. Dit document was in handen van RTL Nieuws gekomen, maar nooit naar de Kamer gestuurd.

Kondigde Omtzigt daarmee alvast zijn motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris aan? Want als die de Tweede Kamer moedwillig onwetend heeft gehouden, kan er maar één conclusie volgen. Het was echter, zeker een kwartier nadat RTL het document online had gezet, niet duidelijk of dit een stuk was dat de Tweede Kamer per se had moeten krijgen.

De onstuimige reactie typeert hoe Pieter Omtzigt (39) sinds het aantreden van dit kabinet tekeer gaat. Het is de CDA’er die de oppositie tegen Weekers aanvoert. Hij twittert elke dag driftig over de toeslagenfraude, hij eist de eerste spreektijd voor zichzelf op in de debatten en noemde de brief die Weekers voor het reces naar de Tweede Kamer stuurde „een schandalige flutbrief”.

Bij het CDA zijn de handschoenen uit sinds het met 13 zetels tot de oppositie veroordeeld is, maar bij niemand zo opzichtig als bij Omtzigt. Volgens voormalig CDA-Kamerlid Hein Pieters was Omtzigt toen het CDA regeerde altijd „een ingehouden paard”. „Toen ging de loyaliteit aan het kabinetsbeleid voor, maar nu zijn de teugels helemaal los.” Het is niet alleen de oppositierol die hem heeft bevrijd, maar ook zijn precaire positie binnen het CDA.

Eigenlijk hoort Omtzigt namelijk helemaal niet in de Tweede Kamer te zitten. Voor de verkiezingen van 2012 had de partij hem niet op de lijst gezet. Omtzigt, al sinds 2003 de pensioenexpert van de fractie, werd terzijde geschoven. Met een persoonlijke campagne, vooral in zijn thuisbasis Twente, wist hij zich op de 39ste plek van de kandidatenlijst te vechten en bemachtigde met 36.750 voorkeurstemmen toch een plek in de Kamer.

Omtzigt voelt zich sindsdien niet alleen vrij om bewindslieden keihard aan te pakken, maar begeeft zich ook graag op het terrein van zijn eigen fractiegenoten. Discussie over pedovereniging Martijn; Omtzigt roept op tot een verbod. Discussie over circusdieren; Omtzigt twittert. Kleine basisscholen bedreigd; Omtzigt gaat op werkbezoek. Dat is ook leden van andere partijen opgevallen. „Pieter neemt binnen zijn eigen fractie wel heel veel vrijheid. Hij was al afgeserveerd en realiseert zich dat dit waarschijnlijk zijn laatste termijn is. Hij heeft niets meer te verliezen”, zegt een collega.

Dat zijn eigen CDA een dwingende rol heeft gespeeld in het optuigen van de fraudegevoelige toeslagen, daar heeft Omtzigt zich niet over uitgelaten. Hij gaat nog niet zover dat hij zijn eigen partij aanvalt.