Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederland betaalt mogelijk half miljard extra aan EU-begroting

Minister Jeroen Dijsselbloem op archiefbeeld. Foto EPA / Olivier Hoslet

Nederland moet mogelijk een half miljard bijdragen aan het dichten van het gat in de begroting van de EU van dit jaar. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vanavond na overleg in Brussel. Hij sprak van een “flinke tegenvaller” voor Nederland.

Over de Europese begroting over 2013 wordt al maanden gesteggeld omdat veel lidstaten, waaronder Nederland, het onacceptabel vinden dat de begroting van Brussel in tijden van crisis oploopt. Dat is dit jaar echter wel zo omdat 2013 het laatste jaar is voordat volgend jaar een nieuwe meerjarenbegroting van zeven jaar ingaat. Zo’n laatste jaarbegroting valt altijd hoger uit, omdat allerlei openstaande rekeningen de afgelopen jaren door Europa zijn doorgeschoven en nu alsnog betaald moeten worden.

Voor de lidstaten van de EU betekent dit dat dit jaar 7,3 miljard euro moet worden bijgelegd. Nederland moet aan dat bedrag minimaal 350 miljoen, maar “in het slechtste geval” 500 miljoen euro bijdragen, zei Dijsselbloem vanavond tegen de NOS. De minister zei dat hij een extra betaling door Nederland helaas niet heeft kunnen voorkomen.

De extra bijdrage aan Brussel betekent voor Nederland een nieuw gat in de eigen begroting. Dijsselbloem kondigde vanavond aan dat hij in de Voorjaarsnota, die nog deze maand naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, met besparingsvoorstellen zal komen zodat het begrotingstekort niet verder oploopt.