Microsofts tablet-pc met Windows 8

Surface Pro

Microsoft wilde met Windows 8 één nieuwe vormtaal op zowel telefoons, tablets en ‘hybride’ pc’s. Om Windows 8 te ondersteunen, ontwikkelde Microsoft een eigen tablet-pc, de Surface.

De Pro-versie (met Intel-chip, die ook ‘oude’ Windows-software aankan) is binnenkort in Nederland te koop. Microsoft stelde een testexemplaar ter beschikking van de machine (in de VS: 999 dollar). De Nederlandse prijs is nog niet bekend.

Het is prettig om een tablet ook voor echt zakelijke toepassingen te kunnen gebruiken, op een 10,6 inch HD-scherm. Reken wel op piepkleine lettertjes. De Surface Pro is loodzwaar voor een tablet (910 gram, bijna twee keer zoveel als een iPad) maar vederlicht voor een laptop. De batterijduur is helaas die van een gewone notebook, maximaal drie tot vier uur.

De afwerking is goed: je hoort of voelt geen suizende ventilatoren die andere Windows 8-tablets nog wel eens hebben. Ook de speakers zijn prima, maar van de 128 GB flashopslag is slechts 85 GB vrij in te richten. Microsoft levert twee soorten toetsenborden; de TypeCover-variant met echte toetsen is aan te raden.

Door de vaste standaard aan de achterzijde staat de Surface Pro altijd op dezelfde manier op tafel. Dat is niet de ideale kijkhoek, maar je wisselt wel snel tussen toetsenbord en aanraakscherm. Precies zoals Steve Ballmer het gewild zou hebben.

Lees meer over Surface Pro op nrc.nl/tech