Slechte maand voor winkels - vijf procent minder omzet in maart

De maand maart is slecht geweest voor winkels: de omzet daalde met vijf procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Nederlandse detailhandel heeft in de maand maart 5,3 procent minder omzet behaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral winkels zonder voedsel in de schappen verkochten minder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend.

De omzetdaling wordt vooral veroorzaakt door een sterke krimp in de non-foodsector. Kledingwinkels, textielsupers en doe-het-zelfzaken boekten bijna 12 procent minder omzet dan in maart 2012, zo meldt het CBS. Het aantal producten dat deze winkels verkochten daalde met ruim 13 procent.

CBS: Koude weer mogelijk van invloed op winkelomzet

Deze winkels hadden mogelijk last van het relatieve koude weer in maart, probeert het statistiekbureau te verklaren schrijft persbureau Novum. Alleen drogisterijen wisten hun verkopen op hetzelfde niveau te houden.

Het verkoopvolume in de detailhandel lag in maart 7,8 procent lager, terwijl de prijzen 2,6 procent zijn gestegen. De omzetdaling in maart is voor ongeveer twee procent te verklaren door het lagere aantal koopdagen in maart ten opzichte van 2012.

Omzet non-foodsector daalt al sinds 2010

De omzet in de non-foodsector daalt al sinds 2010, blijkt uit cijfers van het CBS. Supermarkten, internetwinkels en postorderbedrijven zagen in maart hun omzet wel stijgen.

De supermarktbranche wist in vergelijking met maart vorig jaar 5 procent meer omzet te behalen. Volgens het CBS kwam deze groei deels doordat de inkopen voor Pasen dit jaar in maart werden gedaan, en vorig jaar in april.

De omzet van internetwinkels en postorderbedrijven steeg met bijna 6 procent. Over heel 2012 daalde de omzet in de detailhandel met 0,2 procent, ten opzicht van 2011.

    • Judith Laanen