Lekker puzzelen met Christopher Nolan

Scene uit de film Inception (2010) (L-r) KEN WATANABE as Saito and MARION COTILLARD as Mal in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ sci-fi action film “INCEPTION,” a Warner Bros. Pictures release.
Scene uit de film Inception (2010) (L-r) KEN WATANABE as Saito and MARION COTILLARD as Mal in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ sci-fi action film “INCEPTION,” a Warner Bros. Pictures release.

Zien

Film

Inception

Veronica, 20.30 - 23.20 uur

Zelden zal een film tot zo veel discussie hebben geleid als Inception. Voor- en tegenstanders klommen in de pen om de merites van deze puzzelfilm en zijn maker Christopher Nolan (van de nieuwste Batman-trilogie) te bespreken. Op kleinere schaal gebeurde dat al bij Memento, die andere puzzel van Nolan. Die draait om de gimmick van een achterstevoren verteld verhaal over een hoofdpersoon met geheugenverlies. In Inception gaat het om schitterend vormgegeven dromen (in dromen in dromen in dromen). Wat waar is en wat droom moet de kijker uitmaken aan de hand van aanwijzingen die Nolan subtiel en minder subtiel in zijn vertelling stopt. Leonardo DiCaprio speelt een droommanipulator: hij kan ideeën in iemands brein planten en zo zijn gedrag manipuleren. De Amerikaanse filmwetenschapper David Bordwell stelt dat Nolans verdienste ligt in het oprekken van de traditionele vertelvorm. Stilistisch en inhoudelijk doet Nolan volgens hem weinig nieuws. Hoogstens monteert hij wat sneller, waardoor de kijker nog beter moet opletten. Bordwell legt uit dat Nolan de kijker helpt door zijn raadsels in de vorm van genrefilms te gieten, waarvan we de conventies kennen. In het geval van Inception is dat een combinatie van heistfilm, sciencefiction en James Bond-actie. Puzzel ze!

    • André Waardenburg