Krimp staalmarkt Europa noopt tot afschrijving Tata

Het Indiase Tata Steel, in Nederland eigenaar van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, heeft een afschrijving van 1,2 miljard euro aangekondigd op zijn stroef lopende Europese divisie.

In een gisteren gepubliceerd persbericht geeft de staaldivisie van het conglomeraat de slechte macro-economische omstandigheden in Europa als reden voor de afboeking.

De Europese staalindustrie heeft het zwaar. ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Tata Steel in Europa – alle staalgiganten lijden recordverliezen. In Europa ligt de vraag naar staal zo’n 30 procent onder het niveau van 2007, het jaar waarin het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers de huidige crisis inluidde.

De vraag naar staal is laag, doordat de productie in de belangrijkste twee afzetmarkten – auto-industrie en bouwsector – is ingezakt. Eind vorig jaar schreef de Duitse staalproducent Thyssen-Krupp 3,6 miljard euro af als reactie op de overcapaciteit op de Europese markt. Saillant is dat op de krimpende markt het aandeel van de Chinese staalproducenten stijgt. Het marktaandeel in ‘bekleed staal’, bijvoorbeeld met verf, steeg van 0,5 procent in 2004 tot ruim 20 procent nu.

Tata kocht in 2007 Corus voor 8,1 miljard euro – Corus ontstond in 1999 door een fusie tussen Hoogovens en British Steel. De gisteren aangekondigde afboeking voedt volgens de Financial Times de speculaties dat de nieuwe Tatatopman Cyrus Mistry zou aansturen op de verkoop van voormalige Corusactiviteiten. Daarbij zouden de slecht presterende Britse activiteiten als eerste aan de beurt zijn. Bij Tata Steel in Europa werken 33.000 mensen, waarvan 18.500 in Groot-Brittannië. In vergelijking met Engeland is de productie in Nederland efficiënter.

Tata Steel heeft na lang onderhandelen vandaag een principeakkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao. Het akkoord is bereikt met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, De Unie en VHP. De looptijd van de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst is van 1 april dit jaar tot 31 maart 2014. Tata Steel verhoogt het salaris met 1,25 procent per 1 juni en met nog eens 0,5 procent per 1 januari 2014. Daarnaast krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 200 euro in juni.

„Het waren moeizame en langdurige onderhandelingen maar we hebben nu een akkoord waar we mee kunnen leven. Alle voorgestelde verslechteringen van de cao heeft Tata Steel van tafel moeten halen”, zegt onderhandelaar Aad in ’t Veld van FNV Bondgenoten.

Tata heeft in Nederland ongeveer 9.000 mensen in dienst. Wereldwijd gaat het om ongeveer 80.000 werknemers.