Kortkolom economie

DNB: ‘geef premie voor pensioen nu uit’

Amsterdam. De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat vakbonden en werkgevers een deel van de pensioenpremies moeten aanwenden voor een loonimpuls in de economie. Dat moet de kwakkelende consumptie stimuleren. Het gaat om een bedrag van 9 miljard euro aan pensioenpremies die beschikbaar komen als het kabinet de inperking van belastingvrij pensioensparen doorzet. Die afspraak uit het regeerakkoord is slecht gevallen bij sociale partners. In het onlangs gesloten sociaal akkoord is afgesproken dat zij tot 1 juni de tijd hebben om met een alternatief te komen voor de maatregel die €2,7 miljard euro aan extra belastinginkomsten moet opleveren. (NRC)

Merken tekenen akkoord Bangladesh

Amsterdam. Grote winkelketens als H&M, C&A, Inditex (eigenaar van Zara) en Primark hebben zich gisteren geschaard achter het plan voor strengere brandveiligheid- en bouwregels in Bangladesh. De plannen werden eerder dit jaar nog afgewezen; ze zouden te veel geld kosten. Na de ramp met de ingestorte fabriek eind april, waarbij 1.127 mensen om het leven zijn gekomen, is de publieke druk op de ketens echter toegenomen. In het akkoord staat dat er onafhankelijk controle komt op de veiligheid van de textielfabrieken. De inspectie krijgt de macht om fabrieken te sluiten als zij onvoldoende gehoor geven aan de aanbevelingen. (Novum)

‘Groene stroom niet zo groen als beweerd’

Amsterdam. In paginagrote advertenties in een aantal kranten biecht de Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie) op met groene stroom te sjoemelen.

Niet alleen trekt NL Energie zelf het boetekleed aan, de leverancier beweert ook dat concurrenten de klant voorliegen. „In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa”, schrijft NL Energie in de advertentie met de kop ‘Jokkebrokken’. (NRC)

Flink meer winst voor moederbedrijf Airbus

Amsterdam. Het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf EADS heeft in het eerste kwartaal de winst bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, van 126 naar 241 miljoen euro. De winststijging kwam mede door de sterke verkopen van dochterbedrijf Airbus. In het eerste kwartaal leverde Airbus 144 vliegtuigen af, tegen 131 in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de vraag uit het Midden-Oosten en uit Azië doet Airbus goed. (Novum)

‘Opbrengst missie China 300 miljoen’

Amsterdam. De handelsmissie naar China vorige week heeft negen bedrijven ten minste 300 miljoen euro aan contracten opgeleverd. Nog eens acht bedrijven hebben een intentieverklaring getekend voor een nog onbekend bedrag. Dat zei minister Ploumen (Handel, PvdA) gisteren op radiozender BNR. Met de handelsmissie reisden vijftig Nederlandse bedrijven mee. (Novum)