Kortkolom buitenland

Steun van Europese burgers voor EU daalt

amsterdam. De eurocrisis holt de steun van Europese burgers voor de Europese Unie steeds verder uit. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse opiniepeiler Pew blijkt dat de EU in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Polen en Griekenland tussen 2012 en 2013 minder populair is geworden. In Frankrijk daalde de steun voor de EU van 60 naar 41 procent. Duitsland blijft in vergelijking met andere landen optimistisch over de economie en over Europa. Ondanks de crisis willen de meeste ondervraagden niet af van de de euro. (NRC)

Ríos Montt onwel na genocidevonnis

GUATEMALA STAD De 86-jarige Guatemalteekse oud-president Efraín Ríos Montt, die vrijdag werd veroordeeld tot 80 jaar cel wegens genocide, is gisteren in een ziekenhuis opgenomen. Ríos Montt was onderweg naar een hoorzitting toen hij onwel werd. Behalve een celstraf van 80 jaar voor de moord op 1.771 Maya Ixil indianen tijdens zijn bewind in 1982-1983, kreeg Ríos Montt ook opgelegd dat hij zittingen moet bijwonen over genoegdoening aan de slachtoffers en nabestaanden. Op weg naar zo’n zitting viel hij flauw. Volgens zijn arts heeft de ex-generaal last van hoge bloeddruk. (Reuters)

Doden bij zware bomaanslag Benghazi

Tripoli. Een zware autobom is gisteren ontploft bij een ziekenhuis in de Libische stad Benghazi. De autoriteiten gaven verschillende dodentallen op, die uiteenliepen van drie tot tien. In Benghazi, waar de opstand tegen de Libische leider Moammar Gaddafi begon, zijn de recent meer bommen afgegaan. Veel aanslagen zijn het werk van milities uit de burgeroorlog, die vechten om de macht. De Amerikaanse ambassadeur, Chris Stevens, werd vorig jaar door zo’n radicale militie gedood. Premier Ali Zidan gaf gisteren in een reactie toe niet bij machte te zijn dit soort aanslagen te voorkomen. (AP, AFP)

Kenia: psychiatrische patiënten ontsnapt

Nairobi. Veertig psychiatrische patiënten zijn ontsnapt uit het grootste ziekenhuis voor geestelijke gezondheidzorg in Kenia. De patiënten van het Mathari Mental Hospital in Nairobi kwamen in opstand na klachten over de effectiviteit van hun medicijnen. Volgens de politie zijn acht patiënten door familie teruggebracht en twee vrijwillig teruggekeerd. De anderen worden nog gezocht. In 2011 riepen mensenrechtengroepen op tot onderzoek naar misstanden in de inrichting na de documentaire ‘Locked up and Forgotten’. (BBC, AP)

Medvedev zoekt heil kabinet in snelheid

Moskou. De Russische premier Medvedev, die onder druk staat, probeert zijn kabinet te redden door in een hogere versnelling regeren. Gisteren bond hij zijn ministers aan strakke deadlines. Zo moet de minister van Cultuur voor 17 juni hebben besloten tot een film over voetbalkeeper Lev Jasjin (1929-1990). Tijdens een interview met burgers kritiseerde president Poetin in april veel van zijn ministers. (NRC)