Kortkolom binnenland

Meer studenten gaan hoger onderwijs doen

Utrecht .Het aantal inschrijvingen op universiteiten en hogescholen neemt dit jaar sterk toe. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU gaat het om „vele duizenden extra inschrijvingen”. Een woordvoerder schrijft de stijging voor een belangrijk deel toe aan het sociaal leenstelsel dat in 2014 wordt ingevoerd. Studenten krijgen dan niet langer een basisbeurs en moeten meer gaan lenen. Vergeleken met vorig jaar is sprake van een stijging met 17 procent. In september zijn de definitieve cijfers bekend. (Novum)

Vermiste broertjes blijven spoorloos

Utrecht. De zoektocht naar de vermiste broertjes Julian (7) en Ruben (9) in een visvijver in het Limburgse Geulle heeft niets opgeleverd. Dit heeft de politie gisteravond bekendgemaakt. De vijver ligt vlakbij Neerbeek, de plek waar de vader van de twee vorige week maandagavond is gefilmd. Hij werd een dag later dood gevonden in recreatiegebied Het Doornse Gat, waar hij zelfmoord pleegde. Julian en Ruben zijn sindsdien spoorloos. (NRC)

Forum-directeur Harchaoui vertrekt

Amsterdam. Sadik Harchaoui vertrekt per direct als bestuursvoorzitter van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken. Het is onduidelijk waarom hij opstapt. Harchaoui was voorzitter sinds 2004. In 2011 kreeg hij kritiek van een deel van het personeel, onder meer over zijn manier van leiding geven. Interim-bestuurder Rob Dortland leidt Forum voorlopig. (NRC)

Marineterrein A’dam open voor publiek

Amsterdam. Defensie vertrekt grotendeels van het marineterrein bij het IJ in Amsterdam, dat openbaar toegankelijk wordt. Dit is vanmorgen bekendgemaakt. Gemeente en Rijk willen het terrein samen ontwikkelen. Wat er komt, is nog onbekend. Volgens een gemeentewoordvoerder „wordt gedacht aan woningen en komt er zeker ook een stuk openbaar groen.” (NRC)