Kleine spaarder welkom bij Van Lanschot

Van Lanschot Bankiers gaat de koers verleggen: private banking voor het volk. Kleine spaarders zijn nu ook welkom.

Wat is het verschil tussen een miljonair en Jan Modaal met 20.000 euro spaargeld op de bank? Dat verschil is er eigenlijk niet, zegt bestuursvoorzitter Karl Guha van Van Lanschot. En dus zet de chique vermogensbeheerbank uit Den Bosch zijn deuren wijd open voor kleine spaarders. „We zetten het concept van private banking op zijn kop”, zei Guha vanmorgen.

Guha heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw strategisch plan voor Van Lanschot. En met de plannen die de nieuwe bestuursvoorzitter vanmorgen presenteerde, worden een aantal belangrijke nieuwe accenten gezet. Van Lanschot gaat zijn noodlijdende zakenbank afbouwen, en zich weer volledig toeleggen op vermogensbeheer en private banking. Tegelijkertijd moet de klantenkring belangrijk worden uitgebreid, met goedkopere diensten voor spaarders met een bescheiden vermogen. „Starters op de vermogensmarkt” noemde Guha zijn nieuwe klanten in het persbericht dat vanmorgen werd verspreid.

Er werd al enige tijd uitgekeken naar de nieuwe strategie, die vanmiddag zal worden voorgelegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Vorig jaar boekte Van Lanschot een monsterverlies van ruim 155 miljoen euro, het grootste uit de geschiedenis van de bank. Meteen daarna werd een strategic review aangekondigd, waarin alle activiteiten van de bank tegen het licht zouden worden gehouden.

Het grootste slachtoffer van dit zelfonderzoek is de zakelijke kredietverlening. Nog niet zo lang geleden zag de kleine vermogensbeheerder uit Den Bosch de corporate markt als een belangrijke kans voor groei. Maar door de crisis zijn de zakelijke kredieten en de vastgoedportefeuille een blok aan het been geworden. Vorig jaar moest Van Lanschot 115 miljoen euro afschrijven op de zakelijke kredieten, maar liefst 80 procent meer dan in 2011. De zakelijke tak van de bank zal daarom in de komende twee jaar worden afgebouwd, zo kondigde Guha vanmorgen aan. De inkrimping gaat ten koste van 250 banen.

Van Lanschot gaat zich weer concentreren op de kern: vermogensbeheer. Maar de exclusieve diensten zijn voortaan niet alleen weggelegd voor de welgestelden. Formeel zijn er nimmer eisen gesteld aan het vermogen van nieuwe klanten, zo vertelde bestuursvoorzitter Guha. Maar in de „populaire beleving” werd altijd „aangenomen” dat men toch minstens over 250.000 euro moest beschikken om aan te kunnen kloppen in Den Bosch voor advies.

Maar dat wil Van Lanschot gaan veranderen. „We willen van private banking een concept maken dat aantrekkelijk is voor iedereen”, zo zei Guha vanmorgen. Volgens Van Lanschot kan dat, door nieuwe goedkopere online diensten aan te bieden. Naast het goede gesprek met de persoonlijke adviseur kunnen klanten straks ook snel wat aandelen kopen via de site.

Wordt Van Lanschot daarmee een chique Binckbank? Guha gaf alleen de grote lijnen. „Mensen willen hun geld beschermen tegen economische onzekerheden. Dat is voor iedereen hetzelfde. Of je nu 50.000 euro bezit of 50 miljoen.”

    • Steven Derix