Jolie geprezen om haar openheid

Angelina Jolie maakte haar preventieve borstamputatie bekend in The New York Times. Ze wil boegbeeld zijn voor vrouwen met het borstkankergen.

US actress and humanitarian campaigner Angelina Jolie leaves Lancaster House in central London on April 11, 2013 after speaking during an announcement of funding to address conflict sexual violence on the sidelines of the G8 Foreign Ministers meeting. British Foreign Secretary William Hague and Angelina Jolie spoke at the G8 Foreign Minister’s meeting to announce 10 million GBP (15,340,000 USD) funding to support efforts to tackle sexual violence in conflict and violence against women and girls (VAWG). AFP PHOTO / LEON NEAL
US actress and humanitarian campaigner Angelina Jolie leaves Lancaster House in central London on April 11, 2013 after speaking during an announcement of funding to address conflict sexual violence on the sidelines of the G8 Foreign Ministers meeting. British Foreign Secretary William Hague and Angelina Jolie spoke at the G8 Foreign Minister’s meeting to announce 10 million GBP (15,340,000 USD) funding to support efforts to tackle sexual violence in conflict and violence against women and girls (VAWG). AFP PHOTO / LEON NEAL AFP

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie heeft beide borsten laten amputeren omdat zij draagster is van het BRCA1-gen dat een grote kans geeft op borstkanker. Met de amputatie vermindert de actrice haar kans op borst- en eierstokkanker van 87 naar minder dan 5 procent. Dit schrijft zij vandaag zelf op de opiniepagina van The New York Times.

„Ik wilde dit opschrijven omdat ik andere vrouwen wil laten weten dat de beslissing een mastectomie te ondergaan geen eenvoudige was”, aldus Jolie. „Maar het is een beslissing waarmee ik erg gelukkig ben.”

In het stuk, getiteld ‘Mijn medische keuze’, beschrijft Jolie gedetailleerd de amputatie- en reconstructie-operaties die ze de afgelopen drie maanden onderging. Ze beschrijft hoe haar moeder, actrice en producer Marcheline Bertrand, tien jaar na de diagnose van borstkanker op 56-jarige leeftijd overleed, en hoe ze haar zes kinderen het verlies van een moeder wil besparen. Ze schrijft ook hoe duur de test is, 3.000 dollar, en hoe weinig vrouwen die zich daarom kunnen veroorloven. „Het moet een prioriteit worden dat meer vrouwen toegang krijgen tot de gentest en tot een levensreddende preventieve behandeling”, aldus Jolie. Tot slot roept ze mannen op hun vrouwen te steunen als ze voor dit dilemma komen te staan.

Het stuk van de actrice ging meteen de wereld over en werd trending topic op Twitter. Op de site van The New York Times prijzen vrouwen de moed van de actrice. De voormalige actieheldin Jolie (Tomb Raider) ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een van de bestbetaalde filmactrices ter wereld. Daarnaast werd zij een mediaster wier privéleven – een huwelijk met megaster Brad Pitt en het adopteren van drie kinderen uit ontwikkelingslanden – en liefdadigheidswerk – Jolie is ambassadrice voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR – steevast in het nieuws komen.

Waar ze aanvankelijk opviel door haar controversiële uitspraken en haar woeste tatoeages, legde ze zich de laatste jaren toe op serieuzer werk. Zo regisseerde ze twee films en nam zelf het initiatief voor een film over de weduwe van de in Pakistan onthoofde journalist Daniel Pearl, A Mighty Heart (2007), waarin ze een veelgeprezen, ingetogen hoofdrol speelde. Voor haar rol in Girl, Interrupted (1999) won ze de Oscar voor beste actrice in een bijrol.

In de Verenigde Staten is het aantal vrouwen met een diagnose van borstkanker dat ook de gezonde borst laat amputeren volgens een column in The New York Times gestegen van 3 procent in de late jaren negentig tot naar schatting 15 procent nu: zo’n 30.000 vrouwen in de VS per jaar. In januari spraken artsen daarin over vrouwen die net als Jolie geen kanker hebben, maar vanwege genetische risico’s toch vragen om borstamputaties. Een arts sprak zelfs van „een cultuur van borstkanker”, aangejaagd door „eindeloze bewustwordingscampagnes” en beroemdheden die eerder al naar buiten traden met het feit dat zij leden aan de ziekte, zoals actrice Christina Applegate, zangeres Kylie Minogue en presentatrice Sylvie van der Vaart.

Organisaties ter bestrijding van kanker, zoals de Borstkankervereniging Nederland, hebben instemmend op Jolies stuk gereageerd.

Brief Jolie op Opinie: pagina 15