Joke van Leeuwen wint James Krüss Pries

Joke van Leeuwen/ Foto ANP

Joke van Leeuwen heeft de James Krüss Preis gewonnen, een Duitse literatuurprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat meldt Novum. Van Leeuwen is de eerste Nederlander die de prijs in de wacht sleept.

De jury van de tweejaarlijkse oeuvreprijs noemt elk van Van Leeuwens boeken een ‘Gesamtkunstwerk’. Van Leeuwen beheerst bovendien op ‘grandioze wijze taalkundige en visuele middelen’. Ook Hanni Ehlers en Mirjam Pressler, de Duitse vertaalsters van Van Leeuwen, worden geëerd.

Tot de bekendste boeken van Van Leeuwen, vorig jaar nog winnaar van de Constantijn Huygens-prijs, horen Iep! (1996), Deesje (1985) en Kukel (1998), maar ze schreef ook informatieve boeken als Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (2004) en Een halve hond heel denken (2008), gedichtenbundels als Ozo heppie (voor kinderen) en Laatste lezers (voor volwassenen), waarvoor ze de C. Buddingh’prijs ontving. Haar meest recente werk is Feest van het begin, een historische roman voor volwassenen, die vorig jaar verscheen.

De tweejaarlijks James Krüss Preis werd in het leven geroepen ter nagedachtenis van de Duitse schrijver James Krüss. De auteur overleed in 1997. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 8000 euro. De Internationale Jugendbibliothek in München waar de prijs op 4 juli wordt uitgereikt, beheert een deel van de nalatenschap van de auteur.

    • Roderick Nieuwenhuis