‘Japanse soldaten hadden seksslaven echt nodig’

Een vooraanstaand Japans politicus heeft voor opschudding in Japan en omringende landen gezorgd door de omstreden praktijk van de ‘troostmeisjes’ voor Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog „noodzakelijk” te noemen. Toru Hashimoto (43), de conservatieve burgemeester van Osaka, tevens co-leider van de nieuwe Restoratiepartij, verdedigde het systeem gisteren publiekelijk.

Volgens historici werden zo’n 200.000 jonge lokale vrouwen, vooral in Korea en China, gedwongen als seksslaven te werken voor Japanse militairen nadat die hun land waren binnengevallen. Hashimoto, die wordt beschouwd als een rijzende ster in de Japanse politiek, betoogt dat de troostmeisjes nodig waren „om de discipline te bewaren” en de militairen die hun leven riskeerden op het slagveld enige ontspanning te bieden. Hashimoto erkende dat de vrouwen werden gedwongen als ‘troostmeisjes’ te werken en zei dat ze „vriendelijke woorden” verdienen.

Een zegsman van de Zuid-Koreaanse regering verweet Hashimoto „een ernstig gebrek aan historisch besef”. Japans premier Shinzo Abe stelde onlangs dat niet is bewezen dat de vrouwen tot seks werden gedwongen. Ongevoeligheid van Japanners voor het leed dat hun militairen voor 1945 aanrichtten, leidde al vaak tot kritiek uit het buitenland. (AP)