Installeer de juiste apps en mis geen mosh pit

Ben je zo iemand die altijd de dag ná het optreden hoort dat zijn favoriete band in het land was? Je zou je wel vaker met een plastic glas bier in een mosh pit willen storten, of de voeten van je idool aanraken, of dat nieuwe bandje nog in een kleine zaal zien, maar je hoort altijd te laat over het concert? Daar komt nu een einde aan. Jij wordt degene die altijd als eerste kaartjes heeft. Een wandelende concertagenda voor je vrienden.

1Gebruik Spotify. In je eentje muziek luisteren is uit de tijd. Natuurlijk, je mag nog altijd een stil hoekje opzoeken met je favoriete album – die bijzondere momenten neemt niemand je af – maar verder zou je ‘sociaal’ moeten luisteren. Op Spotify dus, het sociale netwerk voor muziek. Voor een tientje per maand kan je vrijwel alle populaire muziek ter wereld beluisteren, ook op je telefoon. Het moet wel heel obscuur worden wil het niet op Spotify staan. En anders vist Spotify die nummers wel uit je bestaande muziekcollectie. Vanaf nu heb je een soort iTunes waar je kan zien wat je vrienden luisteren en welke playlists ze hebben aangemaakt. Abonneer je op de jazz-playlist van die bevriende jazzfanaat, houd de favoriete nummers in de gaten van die jongen die altijd als eerste de nieuwe bandjes opmerkt en vertaal je eigen goede smaak in een paar sterke playlists.

2Vind de smaakmakers. Je eerste voelsprieten voor nieuwe muziek zijn uitgezet. Nu is het zaak om artiesten te volgen van wie je al fan bent. Spotify biedt die functie sinds kort; 1,7 miljoen fans missen op die manier geen enkel nieuw nummer van Kanye West meer. Grote kans dat je favoriete radio(-dj) ook een account heeft. Zo is de playlist van het VPRO-programma 3voor12 een grote aanrader (15.000 abonnees). Alle nieuwe nummers die ze draaien, belanden op deze lijst. Je favoriete poptempels en festivals zijn ongetwijfeld ook vertegenwoordigd, abonneren dus.

3Installeer apps. Je favoriete muziekjournalisten houd je niet meer via de krant, maar via Spotify-apps in de gaten. Zo plaatsen The Guardian , de sites pitchfork en nu.nl hun recensies op Spotify. Met één klik kun je het album meteen beluisteren. Het tabje ‘Best New Albums’ dat vrijwel elke recensie-app heeft, is een uitstekende filter. Nog meer nieuwe muziek ontdekken doe je met de app Shuffler.fm, die per genre automatisch in kaart brengt over welke muziek het meest geblogd wordt door toonaangevende muziekkenners.

4Installeer Songkick. Dan zit je nooit meer zonder inspiratie voor nieuwe muziek en ontsnapt geen artiest aan je radar. Songkick houdt in de gaten waar je naar luistert en mailt je zodra een artiest die je vaak draait in de buurt komt optreden. Je kan zelf opgeven welke steden Songkick moet checken. Al je favoriete artiesten belanden automatisch in je inbox.

5 Abonneer je op nieuwsbrieven. Het is een open deur, maar oh zo effectief. Schrijf je in op de nieuwsbrieven van poppodia. Vredenburg, Paradiso, Tivoli, De Melkweg en Doornroosje sturen elke week rond welke kaartjes in de voorverkoop gaan. Zaterdagmorgen om tien uur zit jij als eerste klaar.

6Betrek je vrienden erbij. Je zal maar net een tijdje niet naar die ene artiest geluisterd hebben of de nieuwsbrief van de Heineken Music Hall hebben gemist: dan mis je dus alsnog een concert. Bundel daarom de krachten en spreek met je vriendengroep af dat je elkaar altijd belt als je op het punt staat kaartjes te kopen. Gezellig samen in de rij bij het postkantoor voor kaartjes is er misschien niet meer bij, maar via Whatsapp de voorverkoop bespreken komt in de buurt. En: hoe vaker jij je vrienden tipt, des te harder ze voor jou aan de slag gaan. Die mosh pit is van jou.

    • Ernst-Jan Pfauth